LIGE NU:

Hasakhani på vej tilbage

Landskendt udvist familie på vej tilbage til Nordjylland. Efter en tårevædet afsked blev en kurdisk-armensk familie fra Stenhøj smidt ud af Danmark for to og et halvt år siden. Men nu vil Danish Crowns slagteri i Sæby hjælpe familien Hasakhani tilbage

For at den ellers udviste familie kan få lov at flytte tilbage til Vendsyssel, har slagteriet skræddersyet et job, hvor kun familiefaderen Ato Hasakhani har de fornødne kvalifikationer.

- Vi vil gerne hjælpe Ato Hasakhani og han kan hjælpe os. Vi har virkelig brug for en mand med hans evner, siger den afgående driftsleder på slagteriet, Poul Erik Isaksen, til TV2/NORD.

Efter syv og et halvt års vellykket integration var der ingen i den lille by Stenhøj ved Frederikshavn, der kunne forstå hvorfor Hasakhani-familien skulle smides ud af landet i marts 2005. Den borgerlige regering havde afskaffet reglen, der automatisk udløser humanitær opholdstilladelse.

Ato Hasakhani taler hele syv forskellige sprog og Danish Crown vil bruge ham både som slagteriarbejder, integrationskonsulent og tolk. Fx når der skal gives beskeder til de mange østeuropæiske lastbilchauffører, der kommer til slagteriet.

Lige nu opholder Hasakhani-familien sig i Dimitrovgrad i Rusland.

- Hvis det kun var min kone og jeg, der skulle tilbage til Danmark, ville vi nok give op på forhånd. Men vi håber at komme tilbage for vores tre pigers skyld, der føler sig meget danske, siger Ato Hasakhani.

Det er Beskæftigelsrådet i Nordjylland og Udlændingeservice, som nu skal behandle en ansøgning om arbejds- og opholdstilladelse for Ato Hasakhani og hans familie.

- Der er sket meget siden familien blev udvist. Nu mangler vi arbejdskraft, og regeringen har jo sagt, at udlændinge er velkomne, hvis de kan forsørge sig selv, siger det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen.

Der er i forvejen mange med udenlandsk baggrund ansat på slagteriet i Sæby.