SENESTE NYT:

Hausgaard: Folk havde svært ved at forstå mig

Niels Hausgaard blev kendt for sine sange på vendelbomål, men det har han lagt mere og mere fra sig.

Her på TV2/Nord har vi i denne uge fokus på de nordjyske dialekter. Og når man tænker på vendelbomål, er der ofte et navn, der popper frem - nemlig entertaineren og vendelboen Niels Hausgaard.

Men som så mange andre, der taler med dialekt, har Niels Hausgaard efterhånden lagt dialekten fra sig til fordel for det rigsdanske.

- Folk havde svært ved at forstå mig. Når der ikke er ret mange, der snakker det mere, så begynder det at blive svært at finde et argument for at gøre det, siger Niels Hausgaard.

Ifølge dialektforsker Torben Arboe er det vigtigt for de nordjyske dialekter, at man har nogle ambassadører, der bevarer sproget. Han mener, at Niels Hausgaard har været med til at få folk til at bevare dialekten.

- Mange siger "jamen så er det ikke helt så galt, at vi bruger nogle dialektord, når han bruger det i sine sange", siger Torben Arboe.

I dag er Hausgaards sange på rigsdansk - selvom han dog stadig giver et nummer på vendelbomål i ny og næ.

- Det begyndte at blive sådan, at de sange, jeg skrev på dialekt, lige så godt kunne være skrevet på rigsdansk, så det tog jeg konsekvensen af, siger Niels Hausgaard.