00:31

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Hausgaard modtager Ordkraft-prisen

Den nordjyske ordsmed får pris for sin lange karriere.

Når den store ord, sprog- og litteraturfestival Ordkraft åbner på Kulturcenter Nordkraft i Aalborg i april næste år bliver der uddelt en pris til Niels Hausgaard.

Bestyrelsen for Ordkraft Festival har besluttet, at den nordjyske sanger, sangskriver, samfundsdebattør, forfatter med mere skal have Ordkraft-prisen for et efterhånden langt liv i humorens og den almindelige livsglædes tjeneste.

- Få har så vedholdende og konsekvent som ham rejst landet tyndt for at minde os alle om, hvad det betyder - eller burde betyde - at leve i Grundtvigs fædreland. At vi skal tale sammen, diskutere, være uenige, men frem for alt i live og til stede, siger formanden for Ordkrafts bestyrelse, Jørgen Pyndt, om valget af Niels Hausgaard som næste års prismodtager.

- Og så aftvinger det dyb respekt, at han hele vejen igennem har bevaret sin personlige integritet og aldrig været til fals for letkøbte holdninger og den populisme, som ellers er så fremherskende i tiden.

Niels Hausgaard, der har rundet de 71 år, blev kendt af en større offentlighed i begyndelsen af 70?erne, da han optrådte i den nordjyske regionalradio med sine sange på vendelbomål. Den jordnære hverdagspoesi og den underspillede humor gik rent ind hos lytterne - og siden er det gået slag i slag. Fra regionalradioen voksede det og hele landet blev hans scene, og sangene på hjemegnens sprog blev efterhånden skiftet ud med timelange forestillinger overalt i landet, hvor Hausgaard med sin underfundige blanding af underspillet humor og kras samfundssatire fik folk til at grine - ikke mindst af sig selv, uden at de opdagede det!

-Der er dem, der bliver sure over, at jeg i en debat kan få folk til at grine. Det forfalder jeg ofte til, for det er det håndværk, jeg kan. Og humor er jo et frygteligt våben. Det er faktisk påfaldende, i hvor ringe grad det bliver brugt i valgkampen. Eller hvor dårligt politikerne slipper fra det, når de somme tider prøver at være muntre, sagde Niels Hausgaard til dagbladet Information under den seneste valgkamp.

Med årene udvidede Hausgaard sit kunstneriske virkeområde til også at omfatte eksempelvis TV og teater, og hans dybe samfundsengagement har bevirket, at han ofte deltager i den aktuelle samfundsdebat, ikke mindst omkring EU-forhold, ligesom skiftende regeringer altid er på sigtekornet, når han forbereder sin årlige, landsomfattende turne. Som altid begynder på Fjerritslev Gymnasium.

Niels Hausgaard føjer hele tiden nye dimensioner til sit kunstneriske virke. Senest har han - sammen med Per Vers i serien "Hausgaard og Vers, rejsende i dansk" - taget temperaturen på det danske modersmål og givet seerne på DRK en kærlig og kritisk omgang sprogmassage. Så selvom Hausgaard har været med i mange år, så går han ikke af vejen for at prøve sig selv af i andre sammenhænge.

For det - og for utallige andre skelsættende indspark i kulturlivet og samfundslivet i det hele taget - får poeten fra Hundelev Ordkraft-prisen 2016.

Ordkraft-prisen:


Prisen består af 15.000 kr. samt et kunstværk af keramiker Peter Lange, Aalborg.


Prisen overrækkes af direktør Ernst Trillingsgaard fra Aalborg Kongres-og Kulturcenter. Han er medlem af Ordkrafts bestyrelse.


Det er femte gang, prisen uddeles, og de hidtidige modtagere er forfatteren Bent Haller, sangeren og sangskriveren Allan Olsen, forfatteren Knud Sørensen og teaterchef Morten Kirkskov.


Uddelingen af Ordkraft-prisen sker i forbindelse med åbningen af Ordkraft Festival den 7. april 2016 kl. 14 på Ordkraft-scenen i Kedelhallen på Kulturcenter Nordkraft i Aalborg.