Foto: Per Frank Paulsen

Havne: Terrorkrav for omfattende

De nordjyske havne mener EUs nye terrorkrav er alt for omfattende. Men vil de fortsat have udenlandske skibe til kajs, så ser de ingen anden udvej end at sætte hegn op, lave adgangskontrol og øge videoovervågningen.

- I forhold til den danske havnesektor og de mindre danske havne, der må vi sige, at kravene er ved at skyde over målet i forhold til, hvad udbyttet er, siger havnedirektør i Hirtshals Havn, Jens Jensen.

Havnen har det sidste år brugt trekvart million kroner på, at leve op til de skærpede krav.

Aalborg Havn har brugt fire millioner, Frederikshavn over en million og Mariagerfjord Kommune over 800.000 kroner på havnene i Hobro og Kongsdal. Også tre private havne i Mariager Fjord har lavet terrorsikring.

Havnenes forening - Danske Havne mener, EUs krav er unødvendigt omfattende. Den skærpede sikring gennemføres som terrorsikring, men handler lige så meget om, at forhindre illegal indvandring i sydeuropæiske havne, siger sekretariatschef Tom Elmer Christensen til DR Nordjylland.

- Vi er utilfreds med, at vi skal overvåge også et læs skærver fra Norge, vindmøllevinger til Sverige af hensyn til, at der kunne gemme sig flygtninge i det. Det synes vi er urimeligt, når hovedopgaven er at undgå tab af menneskeliv, siger han.

Danske Havne er sammen med Kystinspektoratet i gang med at evaluere den danske indsats, for at se om man gør for meget ud af terrorsikringen i Danmark forhold til andre lande.