Arkivfoto

Havnespring koster

Forsvarsminister Nick Hækkerup skal sikre, at fulderikker, der bevidst springer i Limfjorden, skal betale erstatningsbeløb for den store og ofte unødvendige redningsaktion.

Det kræver Venstres nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen.

- Vi kan ikke have et system, hvor redningsfolk er til grin, siger Preben Bang Henriksen til DR Nordjylland.

Sidste sommer oplevede Beredskabscenter Aalborg flere gange såkaldte havnesvømmere sætte gang i redningsaktioner, der ofte løber op i 30.000 kroner i omkostninger.

Når redningsfolkene nåede frem, så lå de fulde svømmere blot i vandet og grinede af hele aktionen, fremgår det af Beredskabscenter Aalborgs årsberetning for 2012.

- Det er problematisk, for når vi er aktiveret, er vi jo også optaget. Derudover har det en stor samfundsmæssig omkostning, siger Beredskabschef Jørgen Pedersen.

Det får Preben Bang Henriksen til at kræve, at de lokale beredskaber opdriver erstatningsomkostninger efter de unødigvendige redningsaktioner:

- Det hører jo ingen steder hjemme, at samfundet skal betale, det må være den pågældende selv. Det tror jeg også vil have en præventiv virkning, siger han.

Jørgen Pedersen mener ikke, at Beredskabscenter Aalborg har lovmæssig hjemmel til at opdrive erstatning, som reglerne er i dag. Han har derfor bedt Forsvarsministeren og Beredskabsstyrelsen ændre proceduren.

I dag slipper havnesvømmerne med en mindre politibøde for at overtræde badeforbuddet i havnen.