02:00

Jan Eske Schmidt og Jørgen Hulbæk Christiansen med den dræbte Havørn. Foto: Knud Pedersen

Havørnens krop var kløvet i to dele. Foto: Knud Pedersen

1 af 3

Havørn kløvet i to af snurrende vindmølle

Søndag blev en ung havørn dræbt af en vindmøllevinge i Skagen. Den dræbte ørn er et skrækeksempel på en uheldig placering af vindmøller i et fuglerigt område, mener Dansk Ornitologisk Forening.

Fugledrabet bør ifølge foreningen bidrage til at bremse Frederikshavn Kommunes planer om at bygge kæmpemæssige vindmøller i den tørlagte

Gårdbo Sø syd for Skagen Odde, der landskabeligt set udgør indflyvningen til et af Nordeuropas største fugletræk om foråret

Det var som om, at ørnen var kløvet af et kæmpemæssigt sværd. De brede og 2,25 meter lange vinger lå adskilt fra ørnens underkrop med benene og de fingerlange, spidse kløer, skriver foreningen på www.dof.dk.

- Tidligt på formiddagen var seks havørne på træk over Skagen, og de fløj en runde ud over Reservatet og kom nær Grenen, inden de fløj sydpå igen i den friske vestenvind. Formentlig har den dræbte unge ørn været en af de seks havørne på træk, og da den tabte højde på sit returtræk, har vindmøllen ramt den, siger Knud Pedersen, der stort set dagligt følger fugletrækket i Skagen.

Han frygter, at møllerne på Buttervej har mange fugleofre på deres samvittighed.

- Der færdes meget få mennesker i terrænet omkring møllerne, der ligger nær lossepladsen, og det var helt tilfældigt, at en ornitolog opdagede den døde ørn ved vindmøllen. Man kan frygte, at mange fugle i træktiden kolliderer med de roterende møllevinger, men ofrene bliver sikkert samlet op af ræve, hvorfor de ikke registreres, siger Knud Pedersen til hjemmesiden.

I Dansk Ornitologisk Forening frygter man et ragnarok af døde trækfugle, hvis Frederikshavn Kommunes planer om at placere 11 vindmøller i den tørlagte Gårdbo Sø bliver ført ud i livet. De 140 meter høje møller skal ifølge planerne stå umiddelbart syd for Skagen Odde, hvor de risikerer at blive dødsfælder for fugletrækket.

- Man kan næppe foreslå et mere uheldigt sted end Gårdbo Sø at sætte store vindmøller op i Danmark, for møllerne skal stå lige ved trækfuglenes indflyvning til Skagen Halvøen, der om foråret er scene for et af Nordeuropas største og mest koncentrerede fugletræk mod nord. Mellem 10.000 og 15.000 rovfugle trækker hvert år mod Skagen. Dertil kommer 100.000'er af andre mindre fugle, siger Thorkild Lund, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening i Nordjylland.

Hele historien

Læs hele historien på dof.dk