Foto: Per Frank Paulsen

Helikopter bruger dagligt natbriller

I løbet af den første måned har akuthelikopteren brugt avanceret nattesyn 32 gange. Flere gange har udstyret været afgørende for missionerne.

Få dage før årsskiftet tog besætningen på den fælles Nord- og Midtjyske akutlægehelikopter særlige briller med nattesyn i brug. Sammen med brillerne fulgte landingstilladelser til yderligere landingspladser i de to jyske regioner og en optælling viser nu, at brillerne har været i brug i gennemsnit en gang i døgnet fra premieren den 21. december i fjor og en måned frem.

- I alt er der gennemført 18 natlandinger på steder, hvor helikopteren ikke kunne lande før natbrillerne blev taget i brug, og der er fem patienter, som er hentet med helikopter. Det lader sig gøre, fordi vi nu har natbriller, siger lægelig leder af akutlægehelikopteren Lars Knudsen.

Det næsten klare syn i mørke fik besætningen på akutlægehelikopteren fx brug for, da en patient, under tidskritiske omstændigheder, havde brug for hurtig hjælp på Læsø: han blev i mørke fløjet direkte til Aalborg Sygehus.

De såkaldte NVG-briller - Night Vision Goggles - forstærker eksisterende lys mange tusinde gange, og gør det dermed muligt for helikopterens besætning at se, om der er fri bane til at lande på uoplyste pladser. Det kan fx være på en boldbane, som i forvejen er kontrolleret for bl.a. træer og lysmaster.