Her er ekspertens bedste råd til at holde fast i nytårsforsættet
Nytårsforsæt kan være svære at opretholde, men det er ikke umuligt.
1. januar er traditionelt dagen, hvor mange nordjyder starter op på nye vaner. Det kan være en sundere kost, et fitness-abonnement eller noget helt tredje.
Men for de fleste er nytårsforsættet nok en gang en gentagelse, man ikke helt fik gennemført året forinden.
Nu er det snart ved at være tre uger siden, mange startede op på sit nytårsfortsæt, og allerede nu kan det være svært at holde ved.
Derfor kommer Sarah Nørgaard, der er vane-coach, diætist og kostvejleder, med sine bedste bud på, hvordan man bedst muligt gennemfører sine nytårsfortsæt.
- Det, der rigtig ofte sker, er, at vi kommer til at sætte baren alt for højt, fordi vi som regel ikke er i tvivl om, hvad vi gerne vil, og hvor vi gerne vil hen, siger hun.
Derfor giver forløbet fra første dag i det nye år og i ugerne frem, på mange måder sig selv.
- Når motivationen er høj, er viljestyrken også med os, og vi kan komme rigtig langt med vores viljestyrke. Men når motivationen er lav, så kan vi ikke lige så meget, forklarer hun og fortsætter.
- Det, der er rigtig vigtigt, når man er topmotiveret, er, at man lægger en plan for, hvad man gør, når man ikke længere er topmotiveret, forklarer Sarah Nørgaard.
De bedste råd
Hvis man er begyndt på et eller flere nytårsforsæt, eller har tanke om at gøre det, selvom nytåret er "længe" siden, er Sara Nørgaards råd til nordjyderne disse:
Find ud af, hvad du vil med dit mål.
- Hvad vil du med de her ekstra antal kilo, du vil tabe? Hvad vil du med det her konkrete mål, du har sat dig for? Hvad skal det give dig?, spørger hun og opfordrer derfor til afklaring før du stater din vaneomlægning.
Lave en helt realistisk plan.
- Det kan være en rigtig god idé at spørge sig selv, om man kan se sig selv leve med de her nye vaner om et år også, for der skal ikke være så stor forskel på den måde, som du opnår dine resultater på, og den måde, som du vedligeholder dine resultater på, uanset hvad det er, du arbejder henimod.
Få lavet en plan B.
- Fokuser på det mindste skridt, du kan tage. Så du ved, hvad du skal gøre, når motivationen og viljestyrken svigter.
Hvis nytårsforsættet fejler
Ender man med at droppe sit nytårsforsæt eller må omjustere undervejs, er der også her gode råd til, hvordan man kommer videre.
- Vi skal allerede, inden det sker, forberede os på, at det kan fejle, og vi skal forberede os på, at der kommer ting i vejen. Jeg plejer at sige, at livet det sker. Det kan være både gode og dårlige ting, der kommer i vejen. Derfor skal du forberede, når din motivation er høj. For ellers er det svært at se mulighederne, når motivationen, tiden eller overskuddet ikke længere er der til det.