02:13

Både hesteejere og dyrlæger advarer nu mod den farlige plante Engbrandbæger, der er i kraftig vækst i hele Nordjylland. Den gule plante er nemlig livsfarlig for især heste.

Foto: Bruno Stagsted

1 af 2

Hidsigt-voksende plante kan dræbe heste

Både hesteejere og dyrlæger advarer nu mod den farlige plante engbrandbæger, der er i kraftig vækst i hele Nordjylland.

Den gule plante engbrandbæger kan være livsfarlig for især heste, der ikke kan nedbryde det giftstof, der er i planten. Samtidig er planten i så voldsom vækst, at det kan være svært at forhindre, at den giftige plante havner i hestenes foder.

Susan Støyer fra Saltum har selv seks islandske heste, og den upopulære plante har nu også nået marken, hvor hendes heste græsser.   

- Jeg har aldrig set så mange som i år. De dækker marken, alle grøftekanter, og det foruroliger mig, siger Susan Støyer.

Heste som eksempelvis Susan Støyers er ikke i stand til at nedbryde stoffet pyrosildin, som kan give alvorlige leverproblemer, hvilket kan føre til, at heste må aflives. Engbrandbæger koster årligt flere heste livet.

- Når man ligger og kører rundt i landet, ser man de her planter overalt, hvor de står langs grøfterne. Og der får de lov til at stå og kaste deres frø, og så længe man ikke gør noget radikalt med at fjerne dem, så vil der blive flere og flere af dem, siger dyrlæge Gunnar Yde, der er af den overbevisning, at antallet af heste, der bliver forgiftet af planten er stigende.  

Men det er ikke kun den hurtige spredning, der er en udfordring. Planteproducenterne, der blandt andet leverer hø til heste, kan have svært ved at spotte den giftige plante, inden den bliver høstet til foder.

- Problemet er, at så længe planten er ung og grøn, så er den meget svær at kende, og når man så laver hø tidligt på året, kan den være der uden man er klar over det, siger Gunnar Yde.