Hirtshals får "Lille tektonisk plads"

Billedhuggeren Claus Ørntoft arbejder på stort nærmest svævende granittorv, der skal forskønne Hirtshals midtby og sætte fiskerbyen på det kunstneriske landkort.

Gårdspladsen hjemme hos Claus Ørntoft i Mygdal giver genlyd af et trykluftsbor. Det baner sig støjende og støvende vej ned i endnu en stor granitplade.

Kiler slåes ned i rækken af huller, så pladen bliver spændt jævnt op, og ved et afgørende slag med muggerten ryger to tons granit til jorden. Bum, siger det, og Claus Ørntoft smiler tilfreds.

I måneder har kunstneren, der blandt andet er kendt for tre store granitløver, som han lavede til Dronningens 70 års fødselsdag, været i gang på huggepladsen med sit meget store projekt.

Et torv på cirka 300 kvadratmeter. Formet af granitplader i en tykkelse på op til en halv meter.

Claus Ørntoft har selv hugget dem ud i et granitbrud i Sverige. Her tegnede han hele pladsen og stykkerne op, og gik i gang med bor og kiler.

Men laget blev for tykt, efterhånden som han kom frem. Så billedhuggeren måtte på jagt flere steder i bruddet.

Det har givet en hel del ekstra tilhugning hjemme i Mygdal, for stykkerne skal passe perfekt sammen. Som et puslespil, men med sprækker mellem stykkerne.

- Der kommer lys under pladsen, så det vil se ud som om, de her store plader vil svæve, når der er mørkt, forklarer kunstneren, mens han går rundt på prøveopstillingen.

Oven på en af pladerne står en granitløve og vogter hele pladsen. Der kommer også en snoet bænk, hvor Hirtshalsborgere og besøgende kan sætte sig og kan nyde kunstværket, der uden tvivl vil tiltrække sig stor opmærksomhed.

"Lille tektonisk plads" er opkaldt efter de bevægelige tektoniske plader i jorden, der forårsager jordskælv og vulkanudbrud. Værket er en bestillingsopgave fra kunstudvalget i Hjørring Kommune, og opstillingen af det, som kommer til at tage flere uger, begynder i oktober.


Seneste nyt

fra Nordjylland