LIGE NU:

Hirtshals Mejeri i dyb krise

Hirtshals Andelsmejeri har i 2008 manglet en lille million kroner på bundlinjen om måneden for at kunne kalde sig en sund forretning. Det fik ledelsen til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling torsdag formiddag for de 48 andelshavere og mælke

Det oplyser NORDJYSKE Medier.

- Det her er kritisk, lød meldingen til forsamlingen af landmænd, som i forvejen er pressede på økonomien på grund af stigende priser på foder, energi og gødning.

Direktør Niels Henrik Pihl lægger ikke skjul på, at ordet lukning har været oppe at vende i bestyrelsen.

- Men vi har lavet en plan for resten af 2008, som vi præsenterede for andelshaverne - en plan, som vi tror på, og som vi håber, at producenterne kan leve med, siger han.

Planen har flere trin, hvor det første og mest dramatiske er, at afregningen til landmændene sættes ned til 2,47 kr. per liter mælk for resten af 2008.

Flere landmænd havde i forvejen meddelt mejeriet, at deres landbrug ville være urentable, hvis prisen kom under 2,50 kr. per liter mælk.

- Senest på mandag skal vores producenter meddele, om de fortsat vil levere til os - til den nedsatte pris. Og hvis de ender med at skifte til Arla for at få en højere pris for deres mælk, ja, så ser det rigtig skidt ud, siger Niels Henrik Pihl, som af konkurrencemæssige hensyn ikke ønsker at offentliggøre redningsplanens øvrige trin.

Problemerne for mejeriet tog sin begyndelse 1. januar 2007 - uden at nogen dengang vidste det. Dengang havde Hirtshals Andelsmejeri oplevet fremgang i salget, og derfor satsede man.

- Vi tog flere andelshavere ind og fik årligt godt 10 mio. ekstra liter mælk, hvilket svarede til omkring 30 pct. mere. Desværre er aldrig helt lykkedes os at sælge den ekstra mælk til en ordentlig pris, siger Niels Henrik Pihl.

Omtrent samtidig med at man forøgede produktionen på mejeriet i Hirtshals, ændrede markedet sig dramatisk.

- Efterspørgslen på økologisk mælk steg meget, og det kan vi ikke tilbyde. Desuden kunne vi mærke, at lokalpatriotismen ikke længere var så stor, ligesom flere og flere forbrugere gik efter discountmælk. Så der var flere faktorer, som gjorde, at vi pludselig havde problemer, siger Niels Henrik Pihl.

Der er i øjeblikket 65 medarbejdere på Hirtshals Andelsmejeri.