LIGE NU:

Hjælp på vej til trængte lejere

Himmerland Boligforening har taget kampen op mod pengeinstitutternes inddrivelse af gæld, så lejere ikke har penge nok til husleje og mad.

I efteråret 2014 tog Himmerland Boligforening kampen op med pengeinstitutternes inddrivelse af gæld, der i værste fald kan betyde, at lejere i boligforeningen ikke har penge nok til husleje og mad. Nu ser det ud til, at der kommer noget ud af kritikken.

- Vores og andre boligorganisationers kommentar til pengeinstitutternes måde at gøre det på har ført til, at Finansrådet, der er interesseorganisation for bankerne og sparekasserne, nu lægger op til, at medlemmerne ikke længere skal fastholde opkrævningen af deres lån hos lejere, der er så pressede økonomisk, at de ikke har råd til huslejen. Der er reelt ikke noget nyt i dette, for der er jo tale om, at Finansrådet nu vælger at indskærpe over for pengeinstitutterne, at de skal sørge for at overholde en allerede længe eksisterende bekendtgørelse om god bankskik, siger Ole Nielsen, der er direktør i Himmerland Boligforening.

Boligforeningen gør ligesom flere af landets øvrige store boligorganisationer en indsats for at hjælpe de beboere, der er økonomisk trængt.

- Vi har i flere år haft egen økonomisk rådgiver, som gør et stort arbejde for at sikre, at beboerne ikke kommer derud, hvor de ikke længere kan betale husleje, men det er jo så som så med de bestræbelser, når pengeinstitutterne ikke støtter os i dette arbejde - eller i hvert fald ikke har gjort hidtil, siger Ole Nielsen.

Lejere, der ikke selv har penge til at betale indskuddet til en bolig, kan på visse betingelser få en kommunal lånegaranti.

- Med den i hånden kan de låne pengene uden, at banken eller sparekassen risikerer et tab. Men selv om de særlige indskudslån er absolut risikofrie for pengeinstitutterne, har vi set renter på både 13 og 17 procent. Det er uhyrligt, når der er tale om lån, som kommunen garanterer for, siger Ole Nielsen. Og han fortsætter:

- Derfor valgte vi at tage spørgsmålet op, da vi senest havde vores egne bankforretninger i udbud. Vi spurgte ganske enkelt, hvad pengeinstitutterne kunne tilbyde i relation til de kommunegaranterede indskudslån og traf vores beslutninger blandt andet ud fra dette. Vi har netop indgået en aftale med vores bankforbindelse, så vi for fremtiden kan tilbyde vores lejere en rente på 8 procent på de kommunalt garanterede indskudslån, hvis de vælger at benytte samme pengeinstitut som os.

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, der er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Læsø Kommune

Udvalgsformand stopper i utide: Forlader byrådet efter mere end et årti

20210507-155312-L_130Mb

Her kan sygeplejerskernes strejke ramme i Nordjylland

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, der er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Til forsiden

Til forsiden