Hjælp til talblinde

I hver klasse i folkeskolen sidder der mindst en elev, som er tæt på at opgive kampen for at læse og forstå tal, fordi eleven lider af talbindhed.

Men nu er der hjælp at hente på tre uddannelsesinstitutioner i Nordjylland, som tester alle elever, oplyser DR Nordjylland.
 
- Jeg har haft problemer med matematik hele mit liv. At huske klokken, se på busplaner. Alt med tal har været svært. Det siger 17-årige Oliver Jørgensen, der sine første ni år i skolen har klaret sig fint i dansk, men kæmpet næsten forgæves for at lære matematik.
 
- De slog fast, at det var jeg bare dårlig til. Og så var det bare sådan var det, siger han.
 
Omkring hver tyvende har en grad af talblindhed, og ofte har de samme også en grad af ordblindhed, men ikke altid. Det viser internationale undersøgelser. Først de seneste år er lærere og myndigheder i Danmark begyndt at få øjnene op for talblindhed som handikap.
 
- Når vi starter skoleåret, så screener vi alle elever med en kort test, siger matematiklærer Mette Plug fra Hjørring Ny 10. klasse.
Skolen har sammen med gymnasierne i Hjørring og Frederikshavn med støtte fra Region Nordjylland udviklet den første danske test, som på fem minutter kan spotte mulige talblinde elever.
 
- Oliver er meget talblind. Rigtige talblinde er der måske tre-fire procent af på en årgang, siger hun.
 
En mere omfattende test afslører mere specifikt, hvor den enkelte elev har tal-problemer.
 
- Og så kan vi lige så stille begynde at træne, siger Mette Plug.
 
At en elev er talblind betyder, at han eller hun til eksamener kan få ekstra forberedelsestid og lov at bruge lommeregner.
 
Og der er god fornuft i at screene for talblindhed, siger speciallærer på Taleinstituttet i Aalborg og en af eksperterne på området, Henrik Skovhus:
 
- Det vil medføre, at flere vil kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. For sætter man ind med målrettet specialpædagogik overfor folk med vanskeligheder, så vil chancen for at de gennemfører også blive større, siger han.
 


Seneste nyt

fra Nordjylland