Hjemmeplejen bliver rullende hjertestarter
For første gang afprøves det, om hjemmeplejere med en hjertestarter i bilen kan redde hjertestopspatienter.
Hver dag falder i snit 10 danskere om af hjertestop uden et sygehus i nærheden. Mange af dem kunne reddes med hurtig hjælp fra en hjertestarter.
Især på landet og i mindre provinsbyer er risikoen stor for, at der går for lang tid, før hjertet kommer i gang igen.
Derfor laves der nu for første gang forsøg med at inddrage hjemmehjælpere, som med en hjertestarter i deres kommunale bil og et kursus i bagagen skal rykke ud, når en borger i nærheden falder om af hjertestop.
Pilotprojektet rulles ud i Frederikshavn Kommune fra 1. april i et samarbejde mellem Frederikshavn Kommune, Region Nordjylland, Hjerteforeningen og TrygFonden. Det er håbet, at erfaringerne siden kan bruges andre steder.
Når en borger falder om et sted i Frederikshavn Kommune, kan de ansatte i hjemmeplejen hurtigt i deres bil rykke hen til patienten.
De ansattes mobiltelefoner er nemlig udstyret med GPS, så Region Nordjyllands AMK vagtcentral kan se, hvor de befinder sig og tilkalde den af de 60 hjemmeplejebiler, der er på job tættest på hjertestoppet.
- Jeg glæder mig og ved, at de fleste af mine kolleger gør det samme, selv om det er en ny opgave, som er en stor mundfuld for mange af os. Det er en trøst at vide, at det altid er bedre at gøre noget og hurtigt end ingenting at gøre, siger sygeplejerske Betina Markfoged.
Hvert år er der cirka 50 hjertestop i kommunen. For hvert minut, der går, inden nogen gør noget for at få hjertet i gang igen, falder overlevelseschancen med 10 procent.
Til gengæld er chancen for at overleve tre gange større, hvis medborgere træder til med hjertelungeredning og bruger en hjertestarter, før ambulancen når frem.
- Det er første gang i Danmark, at det her afprøves. Vi forventer, at hjemmeplejerne i flere tilfælde kan være fremme før ambulancen, fordi de er i nærheden, siger Jan Lindberg, leder af AMK Vagtcentralen.
/ritzau/