Hjernerystelse tvang Christian til at indstille karrieren
Hjernerystelser er et stigende problem i elitesport. Dansk ishockey har mange eksempler, hvor det er gået galt. Christian Nordentoft og Christian Lie Nielsen er to af dem.
Hjernerystelser er et stigende problem i dansk elitesport. Ishockey er én af de sportsgrene, der i år har oplevet flere alvorlige episoder, og derfor vil Danmarks Ishockey Union nu kigge på problemet.
Dansk ishockey har i denne sæson været ramt af flere alvorlige episoder, hvor en spiller bliver tacklet i hovedet. De farlige tacklinger ender ofte i hjernerystelser, og det er skader, der kan få store konsekvenser for spillerne.
- Vi har i Danmarks Ishockey Union stor fokus på de her typer skader. Det er rigtigt, at vi i denne sæson har haft nogle uheldige episoder med hovedskader, og derfor vil vi i næste sæson have mere fokus på hovedskader, siger Kim Pedersen, der er administrationschef i Danmarks Ishockey Union.
For den 23-årige nordjyske ishockeyspiller, Christian Nordentoft, var det netop en hjernerystelse, der den 17. januar satte en stopper for hans karriere.
- Der var et minut tilbage af kampen, hvor vi var på banen, og jeg kunne se, at pucken blev slået ned i venstre hjørne, og så sagde det lige pludselig bang, og det er sådan set det, at jeg husker, siger Christian Nordentoft.
I dag har den tidligere landsholdsspiller store gener. Kronisk hovedpine, kvalme og en krop, der ikke tåler meget lys og larm. En travl hverdag som ishockeyspiller og salgselev er byttet ud med en uvished om, hvornår der er fremskridt.
- Jeg ligger med hovedpine dagen lang. Nogle gange tænder det helt af, og så bliver jeg nødt til at tage nogle piller og håbe på, at det går væk hurtigst muligt.
- Jeg ligger på sofaen dagen lang eller i sengen og læser. Så hører jeg lidt lydbøger, det jeg kan holde til. Jeg kan til dels se lidt fjernsyn, jeg kan se et kvarter, før det ligesom begynder at sløre lidt, så jeg ved ikke helt, om jeg vil kalde det en hverdag, siger Christian Nordentoft.
For fire år siden satte en identisk skade punktum for den nu 31-årige Christian Lie Nielsens karriere. Han har lige siden kæmpet en kamp for at blive sine gener kvit.
- De sidste fire år har jeg haft store smerter og varige mén efter hjernerystelsen. Jeg har fået kronisk hovedpine og en masse andre ting. Jeg har ikke lavet noget, siden jeg kom til skade. Jeg har ikke kunne arbejde og ikke kunne lave noget fysisk overhovedet, siger Christian Lie Nielsen.
Både Christian Lie Nielsen og Christian Nordentoft mener, at Danmarks Ishockey Union har forsømt deres rolle, når det kommer til de her hovedskader. De savner mere fokus og en klar procedure, og den holdning bakkes op af Danske Elitesportudøvers Forening, der varetage de danske eliesportsatleter.
- Det er afgørende for spillernes sikkerhed, at der kommer fokus på det her. Man må hellere have et forsigtighedsprincip, og tage en spiller ud, end lade ham spille videre. Man kan lade sig inspirere af andre professionelle ligaer, og man kan sagtens gøre noget, uden det får indflydelse på ishockeyen, siger Mads Øland, der er direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening.
Hos Danmarks Ishockey Union er man ked af de mange hovedskader, men her mener man ikke, at man har svigtet sin rolle.
- Der skal ikke være nogen tvivl om, at vores holdning er, at en hovedskade er en hovedskade for meget. Vi kan aldrig helt undgå den her type skader, men klubbernes læger har selv udarbejdet en protokol, der netop skal tage hånd om de her situationer. Den skal følges, og det vil vi nu præcisere over for klubberne, siger Kim Pedersen.
For Christian Nordentoft er ishockey nu fortid. Han har fuld fokus på at komme af med sine gener, og selvom højdepunktet i hans hverdag lige nu er de fem ugentlige gange akupunktur, så tror han på en bedre fremtid.
- Der er ikke nogen tvivl om, at nu er det en svær situation. Der er ikke meget glæde i hverdagen lige p.t., men jeg er overbevist om, at fremtiden ser lys ud. Jeg ved, at jeg har nogle gode folk omkring mig, så det er jeg ikke i tvivl om, siger Christian Nordentoft.