Hjerneskadet af arbejde

Ung trykker med sukkersyge arbejdede vildt over og blev syg. HK overvejer at rejse sag mod arbejdsgiveren.

- Det er rystende! Sådan siger faglig konsulent i HK Nordjylland, Knud Andreasen, på baggrund af en timeopgørelse fra trykkeriet Skanem i Hobro, hvor en ung trykker påtog sig ekstremt mange overarbejdstimer.

Historien, som HK-bladet Nordjylland opruller i sit seneste nummer, fortæller om en ung mand, som gik efter pengene uden tilsyneladende at tænke på sit helbred.

Den unge trykker lider af sukkersyge. En dag i foråret 2006 er det vilde arbejdsliv forbi. Trykkeren får insulinchok og kramper - og kæmper i dag med hjerneskade og genoptræning.

<b>77 timer på en uge</b>

I følge timeopgørelsen har den unge trykker fra uge 7 til uge 18 2006 haft et gennemsnit på 62,65 timer om ugen. Højst arbejdede han 77 timer på en uge.

- Det er en klar overtrædelse af EU's arbejdsmarkedsdirektiv, der højst tillader en 48 timers arbejdsuge i gennemsnit, siger Knud Andreasen til HK-bladet Nordjylland.

HK har endvidere fundet ikke færre end otte overtrædelser af 11-timers-reglen i den unge trykkers timeopgørelse. Og der er tilsyneladende ikke holdt pauser ifølge overenskomsten.

- Vi vil nu granske hele sagen. Og er der grundlag for det, vil vi rejse en sag mod virksomheden, siger Knud Andreasen, der understreger, at ansatte selv har et ansvar for at holde reglerne og passe på sig selv, understreger han.

Forsiden lige nu