Hjertestarter reddede Johns liv

04:03

Foto: Johnni Isaksen

1 af 2

En lørdag morgen i 2012 tog John Holdensgaard afsted til fodboldtræning. Det endte med at redde hans liv.

John Holdensgaard har overlevet et hjertestop. Han er overbevist om, at situationen kun fik en lykkelig udgang, fordi han befandt sig i en idrætshal, hvor der var en hjertestarter i nærheden.

- Jeg bor ude på en lille ejendom og går tit for mig selv ude blandt grantræerne. Var det sket derude, så havde jeg ikke været her i dag, siger John Holdensgaard, som er fra Egense.

John Holdensgaard var i idrætshallen i Storvorde, da han fik hjertestop. Han blev reddet af en gruppe holdkammerater, som gav ham førstehjælp, indtil ambulancen ankom.

- Da den havde givet ham stød én gang, og der ikke kom noget resultat ud af det, tænkte jeg, at det ikke var sikkert, det ville gå godt. Men da den gav ham det andet stød, kunne vi se, at det virkede, siger Lars Peter Frisk, som var en af de kammerater, der hjalp med genoplivningen.

Hvert år får cirka 3500 danskere hjertestop. Og det kan altså betyde forskellen mellem liv og død, om der er en hjertestarter i nærheden.

- Man ved jo, at fysiologien er sådan, at når man falder om med et hjertestop, så falder chancen for overlevelse med 10 procent for hvert minut, der går. Så det handler i virkeligheden om at rubbe neglene, når du står over for en død person, komme i gang med at give noget hjerte-lungeredning og komme i gang med at bruge en hjertestarter, siger Grethe Thomas, projektchef ved Trygfonden.

Men det kræver naturligvis, at der er en lige i nærheden. Ifølge overslag fra forhandlere af hjertestartere, findes der cirka dobbelt så mange, som det officielle tal viser.

- Hvis man ikke ved, at hjertestarteren findes, når der er en, der falder om med hjertestop, så bliver den heller ikke brugt, og så er man ikke med til at redde menneskeliv, siger Grethe Thomas.

Hjertestartere kan registreres på Trygfondens hjemmeside www.hjertestarter.dk.

Har du lige registreret din døgntilgængelige hjertestarter eller flyttet den eksisterende ud, så den er tilgængelig? Fortæl os om det!

Forsiden lige nu