Hjørring undersøger botilbud nærmere

Foto: TV2/Nord

Efter de seneste dages negativ omtale i medierne kigger Hjørring Kommune nu nærmere på to af kommunes udskældte botilbud.

TV2-programmet, Operation X, stillede mandag aften skarpt på opholdsstedet Nordlinen. Programmet fortalte, at opholdsstedet svindlede sig til millioner af offentlige kroner, og Operation X stiller - implicit - spørgsmålstegn ved den pædagogiske kvalitet i kommunens anbringelser på Nordlien. Det gør nu, at Kommunen vil se nærmere på botilbuddet.

Kommunens tilsynsrapporter har hidtil indikeret, at den pædagogiske kvalitet er tilfredsstillende.

De 4 anbragte unge på Nordlien er alle unge, der har god gavn af deres anbringelser. Deres udvikling på Nordlien har været positiv og er fulgt af kommunens anbringelseskonsulenter ved en lang række tilsynsbesøg siden august 2008. Der har i den forbindelse intet være at udsætte på tilbuddet. Hidtil har det været kommunens vurdering, at prisen er rimelig sammenlignet med andre tilbud til målgruppen, men artiklerne og udsendelsen giver anledning til at stille spørgsmålstegn ved dette, det skriver kommunen i en pressemeddelelse, og derfor har Hjørring Kommune iværksat en tilbundsgående analyse, der bliver grundlag for et eventuelt tilbagebetalingskrav.
 
Kommunen vil yderligere se nærmere på bostedet Fonden Alternativet. Hjørring Kommune har derfor bedt Fonden Alternativet om at redegøre for blandt andet ansporing af vold mod personale, den generelt uetiske tone, der ses i en række mails, samt for fastholdelse af beboere på Fonden Alternativet. Desuden har Hjørring Kommune ønsket oplysninger om de enkelte bestyrelsesmedlemmers relation til selskaber eller virksomheder ejet, drevet eller stiftet af Alternativet ApS eller Brian Ingvardtsen og Thomas Kudahl.

Det er vigtigt i forhold til undersøgelsen, at Fonden Alternativet og Alternativet ApS er to forskellige juridiske enheder, og at de driver hver deres tilbud.Fonden Alternativet er et botilbud, fordelt på 4 ejendomme i Hjørring Kommune. Kommunen har godkendt tilbuddet og fører tilsyn med stedet men har ingen borgere anbragt her. Alternativet ApS varetager alene enkeltmandsprojekter. Her er det den anbringende kommune, der godkender og fører tilsyn. Hjørring Kommune har ikke borgere anbragt her.

Forsiden lige nu