LIGE NU:

Højesteret frifinder minibusejere

To ejere af minibusser blev tirsdag frifundet i Højesteret for at have kørt med venner til Hjallerup Marked. Det var nemlig ikke erhvervskørsel, fastslår Højesteret og underkender både by- og landsret. Det skriver Nordjyske.

En af de frifundne har ikke kørekort til "erhvervsmæssig personbefordring", men han har fem børn og derfor også minibuss for at kunne transportere dem alle sammen.

To af børnene, hustruen samt tre nære venner var med i bussen på en tur til Hjallerup Marked, da den blev stoppet af politiet, som sigtede ejeren for overtrædelse af busloven.

Retten i Sæby takserede overtrædelsen til en bøde på 6000 kr., hvilket blev fulgt op af Vestre Landsret, som hævede bøden til 8500 kr.

Begrundelsen var, at der skal være en nærmere tilknytning mellem chaufføren og hans passagerer, før der kan være tale om lovlig privatkørsel i en minibus. Men naboer, venner og bekendte ligger, ifølge forarbejder til loven, uden for begrebet "nærmere tilknytning".

Men denne definition på "nærmere tilknytning" fremgår ikke af selve lovteksten. Begrebet "nærmere tilknytning" kan sprogligt og begrebsmæssigt ikke begrænses til nærmeste familie, siger Højesteret.

Derfor må venner og kærester gerne køre med i minibussen - og derfor blev to minibusejere i den sidste ende fri fundet.