Foto: Jan Pedersen

Højspændings-ledning på motorvej skyldes hærværk

Det er sandsunligvis hærværk, der var skyld i at en højspændingsledning spærrede motorvej E39 natten til onsdag.

Den stålwire, der både standsede al trafik på hirtshalsmotorvejen, Bakmøllevej og på jernbanen blev sandsynligvis klippet over af nogle hærværksmænd.

Energinet.dk havde i løbet af tirsdagen gjort klar til at lave en kontrolleret nedtagning af selvsamme ledning, men i løbet af natten kom nogle dem i forkøbet.

Bruddet på wiren ser mistænkeligt ud, idet snittet på wiren er meget skarpt og ikke travlet som slid normalt ser ud.

Sagen er nu meldt til politiet, der skal undersøge, om der er tale om hærværk.

-Vi kan ikke slå det endelig fast, men meget tyder på det. Der har også været indbrud i et værktøjsskab på pladsen, og der er forsøgt stjålet dieselolie, så der har helt klart været ubudne gæster, siger Sebastian Dollerup, sektionschef i Energinet.dk's afdeling for Eltransmission.

Klokken cirka 22.30 blev politi og beredskab alarmeret og kaldt til stedet, og motorvejen blev spærret i begge retninger ved afkørsel Vestbjerg lidt nord for Aalborg. Også jernbanesporret blev lukket.

Energinet.dk sendte mandskab til stedet, ledningen blev fjernet, og cirka to timer efter var vejen igen åben.

Der var ikke strøm i ledningen. Den er taget ud af drift og skulle efter planen pilles ned onsdag morgen. Alt var gjort klar til, at motorvejen kl. 9.00 skulle spærres, så ledningen kunne fires forsigtigt ned.

Ingen personer kom til skade, men mindst en bil ramte ledningen.

-Det er en livsfarlig situation, der opstår. Det kunne være gået meget værre, når en bil kommer kørende mod en ledning, der hænger lavt over vejen. Det er noget, vi ser meget alvorligt på, siger Sebastian Dollerup.

Den tidligere 150 kilovolt-ledning er taget ud af drift og skal pilles ned, fordi nye elkabler er blevet gravet ned i jorden.