LIGE NU:

Hoteller mangler gæster: Seksdagesregel koster omsætning

Der er store frustrationer i hotelbranchen, fordi udenlandske gæster skal booke mindst seks overnatninger. Det betyder, at belægningsprocenterne ligger langt under det ønskede.

Mange hoteller er hårdt pressede her under coronakrisen. Ikke mindst på grund af reglen om at udenlandske turister skal booke mindst seks hotelovernatninger for at komme ind i landet.

Det frustrerer flere nordjyske hotelejere, der lige nu taber omsætning i stor stil.

Der er ingen udsigt til at reglen forsvinder før tidligst en gang i august.

Og kravet om at gæster fra udlandet skal booke mindst seks hotelovernatninger rammer hårdt. 

Blandt andet på hotellet Radisson Blue midt i Aalborg, hvor der er meget stille.

quote Sammenlignet med sidste år har vi haft en belægningsprocent, der er 68 procent dårligere i juni.

Thomas Byrdal, direktør, Radisson Blue, Aalborg

- Sammenlignet med sidste år har vi haft en belægningsprocent, der er 68 procent dårligere i juni. Og det på trods af, at mange af vores kollegaer har valgt at lukke deres hoteller, siger Thomas Byrdal, direktør, Radisson Blue i Aalborg.

3,2 millioner færre overnatninger i maj

Det er ikke kun på Radisson Blue, at krisen kradser. Også mange andre hoteller i hele landet er i en situation, der er mindst lige så dårlig.

- Som udgangspunkt havde vi 3,2 millioner færre overnatninger i maj i forhold til sidste år. Og den effekt bliver fastholdt, når man giver nogle begrænsninger på, hvordan man kommer ind og ud af Danmark, siger direktør i Erhverv Norddanmark Kurt Bennetsen.

Der er 188 værelser på Radisson Blue, og før coronakrisen overnattede gæsterne fra udlandet her typisk to-tre dage ad gangen. Seksdagesreglen har så godt som helt sat en stopper for de udenlandske gæster. 

- Vores brancheorganisation Horesta ønsker også svar på, hvad der ligger i seksdagesreglen, og hvornår vi kan forvente, at den bliver sløjfet, siger Thomas Byrdal.

Forstår frustration

Regeringen har lagt op til, at det tidligst bliver i august, at den omstridte seksdagesregel bliver lempet eller sløjfet.

quote Alternativet ville være at åbne på en gang, og det, synes vi, ville være en dårlig ide.

Jeppe Bruus, retsordfører, Socialdemokratiet

- Jeg kan sagens forstå, at det kan være frustrerende. Og når man åbner gradvist, sætter man jo nogle hegnspæle et eller andet sted, og så vil der være disse dilemmaer. Alternativet ville være at åbne på en gang, og det, synes vi, ville være en dårlig ide, siger Jeppe Bruus, der er retsordfører for Socialdemokratiet.

Seksdagesreglen er indført for, at der ikke kommer så mange turister til landet, så der ikke opstår nye smittekæder. Og det er der forståelse for hos hoteldirektør Thomas Byrdal.

- Men i Danmark har vi så lille et smittetryk. Og vi er så gode til at opdrage og henstille til folk, at de skal overholde myndighedernes retningslinjer. Og der er så stort et efterslæb, at vi er nødt til at skal have flere turister, siger Thomas Byrdal.

 Turister fra Norge og visse regioner i Sverige er undtaget fra seksdagesreglen.