Hurtigere svar og behandling til patienter
To afdelinger på Sygehus Vendsyssel i Hjørring har luget ud i fejlene og dermed sikret patienter hurtigere svar og behandling. Det fortæller DR Nordjylland.
Før blev der spildt tid på, at prøver blev sendt frem og tilbage mellem afdelingerne, fordi prøverne i første omgang eksempelvis var mærket forkert.
Hvor sygeplejerske og læge før ofte har udfyldt papirer hver for sig efter en undersøgelse, gør de det nu sammen på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling. Efter hver prøve stopper de op og dobbelttjekker deres oplysninger, så risikoen, for at CPR-nummeret eksempelvis er skrevet forkert, bliver minimeret.
- Sygeplejersken siger til lægen: "Vi er enige om, at det er den her patient?" Og så læser hun et CPR-nummer op. "Ja, det er vi enige om". "Er vi enige om, at det er den og den prøve?". Så siger lægen: "Ja, det er vi enige om", forklarer afdelingssygeplejerske Christina Østergaard.
Og det har hjulpet, oplever de på Patologisk Institut, hvor de modtager prøverne fra de andre afdelinger. Her undersøger de prøverne og finder ud af, hvad patienten eventuelt fejler. Og det kan de komme hurtigere i gang med at gøre nu, hvor de sjældenere skal slås med, at der for eksempel står på prøven, at den er taget fra højre æggestok, mens der i lægens dokument står, at den er taget fra den venstre.
- Det har hjulpet betydeligt, siger Anni Bang, der er ledende bioanalytiker og souschef på Patologisk Institut.
Og det kommer patienterne til gavn.
- Det kan helt tydeligt mærkes på svartiderne. I og med at en prøve ikke skal sendes frem og tilbage, så kan den blive processeret hurtigere, forklarer Anni Bang.
Andre afdelinger i Frederikshavn og Hjørring har nu også indført proceduren efter de gode erfaringer.