Hurtigtog fra Aalborg vækker vrede

Tre stoppesteder på en ny hurtiglinje mellem Aalborg og København er for lidt, mener jyske borgmestre.

<b>Halvtomme hurtigtog</b>
Et fremtidigt hurtigtog, der kører fra Aalborg til København på tre timer, vil komme til at køre halvtomt rundt. Det vurderer borgmestrene i flere af de kommuner, der i dag har lyntogsstop, men som i fremtiden vil blive forbikørt med 200 kilometer i timen, skriver metroXpress tirsdag.

<b>Kun tre stop</b>
Ifølge regeringens nye trafikplan skal den nye hurtigforbindelse kun stoppe i Aalborg, Århus, Odense og København, og det vil få mange til at foretrække bilen, mener kritikerne.

- Der er simpelthen ikke stationer nok. Borgere fra Randers skal eksempelvis fragte sig til Århus for at komme med et hurtigtog. På den måde mister de gevinsten ved hurtigtoget, og så vælger de sandsynligvis selv at køre i stedet, siger Henning Nyhuus (S), der er borgmester i Randers Kommune.

Han mener at planen udelukkende tilgodeser indbyggerne i landets fire største byer. Det samme gør Fredericias borgmester.

<b>Trekantsområdet beklager sig</b>
Uffe Steiner Jensen (S), der er formand for foreningen Trekantområdet:

- Vi er Danmarks næststørste byområde med 350.000 indbyggere, og de kører ikke hele vejen til Odense for at tage hurtigtoget, siger han til metroXpress.
Den konservative trafikordfører, Henriette Kjær, afviser dog kritikken.

- Det siger sig selv, at det ikke kan lade sig gøre at lave så hurtig en forbindelse, hvis toget skal stoppe alle steder. Der er nogle, der kommer til selv at køre et stykke, men det synes jeg heller ikke gør noget. De vil også stadig kunne tage et regionaltog og så skifte i en af storbyerne, siger hun til metroXpress.
/ritzau/