Husker du at holde til højre: Kontrol sidste år gav 379 bøder

Foto: Axel Schütt, Scanpix.

Igen i år sætter Vejdirektoratet sammen med politiet fokus på danskernes tilbøjelighed til et liv i overhalingsbanen.

Det handler om at vise hensyn til andre bilister. Så simpelt kan reglen om at holde til højre på motorvejen præsenteres, og alligevel er der mange, der enten ikke kender reglen eller ser stort på den, når de cruiser ned ad E45 på vej på sommerferie. Men er er altså en regel, og den skal overholdes, mener både Vejdirektoratet og politiet, som i denne uge stiller skarpt på, om bilisterne på motorvejen holder til højre og kontrollerer det i en fokuseret indsats på vejene.

- Vi oplever tit, at først når bilisterne ser en patruljevogn, husker de at trække ind til højre. Ved at sætte fokus på problemet håber vi, at vi generelt kan få flere til at placere sig rigtigt. Det er det bedste for fremkommeligheden, udtaler Arne Martinsen, der er vicepolitiinspektør i Rigspolitiets nationale færdelscenter.

Læs også Vejdirektoratet: Nye skilte skal ændre bilisternes kørevaner

Regler er regler, og derfor skal de overholdes, men mange af dem har faktisk også et formål. Hvad angår reglen om at holde til højre på motorvejen er formålet faktisk også nobelt: Skab plads til alle, så vi kan komme hurtigere frem.

- Når vi ikke holder til højre, forhindrer vi andre bilister i at komme frem, og vi irriterer dem desuden unødigt. I Vejdirektoratet arbejder vi med at skabe bedre fremkommelighed på vejene, og vi har brug for, at bilisterne hjælper os ved at tage hensyn til hinanden, udtaler Marianne Foldberg Steffensen, der er leder i trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet.

Læs også Ny app: To klik og hjælpen er på vej i trafikken

Samtidig vil det, hvis alle danske bilister fra i dag begyndte at holde til højre, så snart det er muligt, give en større køreglæde samlet set. Bilister, der ikke holder til højre er nemlig det næststørste irritationsmoment på motorvejen. Det viser en undersøgelse lavet af Vejdirektoratet, der også afslører at bilister, der ikke holder afstand, er det største.

Artiklen fortsætter efter diagrammet

Politi fra alle landets kredse vil i den kommende uge være på motorvejen for at kontrollere, om bilisterne kender reglerne om at holde til højre, og husker at følge dem.

Det var de også i juni 2016, og her blev der samlet set delt 379 bøder ud for overtrædelser af reglerne om at holde til højre.

Vejdirektoratet har lavet den lille film nedenfor, der helt enkelt forklarer reglerne om at holde til højre. 

Til dem, der rigtig gerne vil lære noget om reglerne i trafikken, har vi også indsat film, der forklarer reglerne for at flette på motorvejen og for flersporede rundkørsler.

Sådan fletter du

Sådan kører du i en tosporet rundkørsel

Forsiden lige nu