02:00

1 af 2

Husstandsvindmøller er et hit

Husstandsvindmøller skyder op som paddehatte i Nordjylland. Prisen på vindstrømmen er den bedste i årevis, og det betyder, at den enkelte mølleejer er sikret en klækkelig indtjening i mindst 20 år

Asger Jensen i Vrå købte sig en husstandsvindmølle for få måneder siden, og allerede nu kan han konstatere, at den har den produceret masser af strøm

-Jeg anskaffede møllen, fordi jeg både tænkte på miljøet og så den gode pris, siger Asger Jensen, gårdejer i Vrå.

Den private mølleejer tager først strøm til eget forbrug. Så bliver resten sendt til energiselskabet. Det er her, forretningen bliver rigtig god, for EU har netop godkendt en afregningspris på 2,5 kroner pr. Kilowatt. Den årlige fortjeneste for den enkelte mølleejer kan blive på 45.000 kroner afhængig af vindforholdene .

Hos Nyfors går enkeltmandsmøllerne som varmt brød. I sidste kvartal i 2104 solgte energiselskabet to møller til enkeltkunder. Allerede nu er der solgt over 50 møller.

-Det er fantastisk. Prisen er historisk høj og er ikke set så god, siden det gik allerbedst for solcellerne, siger Henrik Mentz, administrerende direktør i Nyrfors.

Staten garanterer foreløbig afregningsprisen på 2,5 kroner pr. Kilowatt.

-Vi har før set, at der lukkes ned for et energiprojekt, hvis det går for godt, men de, der når at komme med, er sikret i 20 år, siger Nyfors-direktøren.