Hver anden hjertestarter er usynlig for alarmcentralen
På trods af, at antallet af hjertestartere stiger eksplosivt, og snart når 1100, er det ikke let at få fat i en efter lukketid. De fleste hjertestartere opbevares nemlig indendøre og under lås og slå.
1081 hjertestartere er registreret i Nordjylland. Men det anslås, at der findes dobbelt så mange. Halvdelen er bare ikke registreret, så alarmcentralen kan finde dem.
Når en borger i Nordjylland får hjertestop, har alarmcentralen brug for at vide, hvor den nærmeste hjertestarter er. Men den er ikke altid nem at finde.
1081 nordjyske hjertestartere er synlige på hjemmesiden hjertestarter.dk. Men forhandlere af hjertestartere anslår, at der reelt findes dobbelt så mange. Resten er bare ikke blevet tilmeldt Trygfondens hjemmeside.
- Hvis nu vi forstiller os, at en kollega har et opkald oppe fra Sindal, hvor der er en borger, der tyder på har hjertestop, og vi gerne vil have en hjertestarter frem hurtigst muligt, så kan jeg hjælpe med at gå ind og se stedet hvor det er sket, og så kan jeg se om der er nogle hjertestartere i nærheden, forklarer Mette Bøgeskov, som er sundhedsfaglig leder hos AMK.
Alarmcentralen har brug for hjertestartere i det nordjyske et par gange om ugen. Men er hjertestarteren ikke registreret, kan alarmcentralen ikke finde den.
Der kan også være problemer med hjertestartere, selvom de er registrerede. Det gælder eksempelvis, hvis hjertestarteren står indenfor på en arbejdsplads, og uheldet sker efter lukketid.
- Det sker jævnligt, at vi prøver at finde en hjertestarter tæt ved, men hvor vi ikke lykkes med det, fordi de måske har lukket, eller der ikke er udbringning på. Det er frustrerende, når der er lang køretid for ambulancetjenesten, fordi man ved, at den kan gøre en forskel, siger Mette Bøgeskov.
Bliver en privat hjertestarter brugt ved en alarm, får man refunderet nye elektroder af regionen, ligesom den bliver sendt tilbage til ejeren med taxa. Så der er altså ingen udgifter forbundet med at lade andre bruge sin hjertestarter.
Alarmcentralen ser også gerne, at arbejdspladser med en hjertestarter tilmelder en person, som kan rykke ud med hjertestarteren, hvis der bliver behov for det.
- En udbringer er en person, der også vil være villig til at komme med den, hvis vi ringer til den pågældende person. Så forsøger vi at ringe og høre, om man er i stand til at bringe den hen til den adresse, hvor den syge person nu befinder sig, forklarer Jan Lindberg, som er chef for AMK-vagtcentralen.
Hjertestartere kan registreres på Trygfondens hjemmeside www.hjertestarter.dk.
Har du lige registreret din døgntilgængelige hjertestarter eller flyttet den eksisterende ud, så den er tilgængelig? Fortæl os om det!