Hver femte lærer er ikke uddannet: - Det er en glidebane
Foto: Lasse Dieckmann
Arkivfoto
En analyse viser at op mod hver femte underviser i folkeskolen ikke har en uddannelse som lærer med sig.
18,1 procent af de lærere, der i 2019 underviste i Folkeskolen havde ikke en læreruddannelse med sig ind i klasseværelset. Det viser en analyse lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for Danmarks Lærerforening.
I Nordjylland var det over 19 procent i Vesthimmerlands Kommune, som topper listen her i landsdelen.
- Det er en gevaldig glidebane, at kommunerne fylder ledige lærerstillinger op med personer, der ikke har den rette uddannelse, lyder det fra Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening, i en pressemeddelelse.
- Det er en udvikling, vi skal have vendt, lyder det videre med henvisning til, at forskning viser, at læreren er den vigtigste faktor for elevernes udbytte af undervisningen.
Voldsom stigning
Andelen af lærere uden en formel læreruddannelse er steget markant de senere år. I 2012 var det 10,3 procent af lærerne, der faktisk ikke var lærere. Det er nu steget til 18,1 procent i gennemsnit - og i enkelte kommuner er det over 30 procent af lærerne, der ikke har den formelle uddannelse med sig.
- Årsagerne kan være mange. Måske er det en spareøvelse i kommunerne, at der bliver uddannet for få lærere, eller måske er forklaringen, at rigtig mange uddannede lærere vælger andre veje end folkeskolen, når de står med deres eksamensbevis i hånden. Ligegyldig hvad forklaringen er, så skal denne udvikling stoppes – nu, udtaler Gordon Ørskov Madsen i pressemeddelelsen.