Hver fjerde bliver mobbet på arbejdet i Nordjylland

En ny undersøgelse viser, at mere end hver fjerde bliver mobbet på arbejdet i Nordjylland. "Det er ganske forfærdeligt," siger formand for HK Privat.

Hvisken i krogene. Kolde skuldre. Nedsættende kommentarer. Og for mange arbejdsopgaver til for lidt tid. På mange danske arbejdspladser er den slags ikke usædvanligt. En stor del af danskerne kommer nemlig ud for problemer med det psykiske arbejdsmiljø på deres arbejde, skriver HK.

Og særligt i Nordjylland er problemet slemt.

En ny undersøgelse lavet af HK viser nemlig, at 26 pct eller mere end hver fjerde nordjyde har oplevet at blive mobbet på arbejdet, og ti procent har været sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø inden for det seneste år.

På landsplan er det ellers "kun" hver fjerde dansker, der er blevet mobbet på jobbet. Ifølge formanden for HK Privat i Nordjylland, Kirsten Estrup Madsen, er det ganske alarmerende, at Nordjylland har lagt sig i spidsen for sådan en negativ statistik.

- Det er en ganske forfærdelig ting. Mobning er noget af det værste, du kan blive udsat for. Jeg har ingen forklaring på, hvorfor vi ligger så højt, men jeg synes, det ser rigtig skidt ud, når vi ligger helt oppe på 26 pct. Det er vi nødt til at gøre noget ved, fortæller hun til TV2 Nord.

Mobning på arbejdspladsen er da også en meget alvorlig størrelse. I løbet af det seneste år i Nordjylland har dobbelt så mange nemlig sygemeldt sig på grund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø end et dårligt fysisk. Det er der gode forklaringer på, siger professor Annie Høgh, der forsker i psykisk arbejdsmiljø ved Københavns Universitet, til HK.

- Det er rigtigt høje tal. Vi ved, at dårligt psykisk arbejdsmiljø i form af mobning fører til højere syge­fravær og langtidssygemeldinger. For mobning har negative konsekvenser for helbredet og kan også føre til depression. Derfor er det så vigtigt at være opmærksom på problemer med mobning, så man som kollega kan gribe ind i tide – fx ved at gå til ledelsen eller tillidsrepræsentanten. Ellers kan det blive en meget stor belastning. Både for den enkelte medarbejder og for arbejdspladsen, siger hun.

Ifølge Kirsten Estrup Madsen er det vigtigt, at man på arbejdspladsen husker at tage hånd om sine kolleger. Dog mener hun også, at det i sidste ende primært er op til ledelsen at få stoppet mobning på arbejdspladsen.

- Ansvaret ligger klart ved chefen og ledelsen på arbejdspladsen. Dernæst kommer ansvaret kolleger imellem. Ledelsen skal tage deres arbejdspladsvurderinger alvorligt og udforme handleplaner efter dem. For jeg tror, at de vil vise, at der er et problem, siger hun til TV2 Nord.

Kirsten Estrup Madsen erkender, at det kan være svært at tage hånd om problemet rent politisk. Det skal løses ude på arbejdspladserne, og fagforbund som HK blander sig også gerne, forklarer hun. I sidste ende er det nemlig rigtig dyrt for samfundet, hvis ikke problemerne med mobning og psykisk mistrivsel på arbejdspladsen bliver stoppet.

- Dårligt psykisk arbejdsmiljø koster altså samfundet rigtig mange penge, når folk sygemelder sig på grund af det. Vi altså være glade for at arbejde. Det er noget, vi skal gøre hele livet. Det er som om, der er masser af fokus på fysisk helbred, men nu er det på tide også at få det på det psykiske, fortæller hun.

Fakta

Om undersøgelsen
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på 2.015 webinterviews med respondenter, der er i beskæftigelse, indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 31. marts til 12. april 2016.
 
Resultater fra undersøgelsen
  • 21 procent af de danskere, der er i arbejde, har oplevet mobning på arbejdspladsen. Og 9 procent har været sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø inden for det seneste år.
  • 46 procent af de danskere, der er i arbejde, nævner, at det er en af de vigtigste årsager til mistrivsel på jobbet, hvis de ikke har det godt med kollegerne.
  • 58 procent af de danskere, der er i arbejde, nævner, at en dårlig chef er en af de vigtigste årsager til mistrivsel på jobbet. 30 procent nævner for mange arbejdsopgaver til for lidt tid, og 24 procent nævner arbejdsopgaver, de ikke kan lide.
     
  • 42 procent af de danskere, der er i arbejde, siger, at et dårligt fællesskab på arbejdspladsen var en af de vigtigste årsager til, at de senest forlod et job.
     
  • 30 procent af de danskere, der er i arbejde, siger, at da de senest forlod et job, var en af de vigtigste årsager, at de ikke brød sig om chefen.
     
  • 71 procent af de danskere, der er i arbejde, kunne finde på at forlade et job, som de godt kunne lide, fordi de ikke trivedes med deres kolleger.

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland