LIGE NU:

Hver tredje nordjyde dumper køreprøven

Hver tredje gang en elev sætter sig bag rattet til køreprøven, ender det ikke med et kørekort. Det er for høj en dumpeprocent, mener Nordjyllands Politi.

Dumpeprocenten er for høj - hver tredje må gå op til køreprøven igen, fordi det ikke lykkes at bestå den i første omgang.

I Nordjylland lå dumpeprocenten i 2013 på 33,53 procent ved køreprøve til almindelig personbil. Året før var tallet 31,19 procent, viser tal fra Nordjyllands Politi.

- Man må formode, at nogle af eleverne ikke har været klar til at gå til køreprøve endnu. Selvfølgelig er der også elever, der er nervøse. Men hver tredje er alt for mange, siger Elon Ernst, der er prøvesagkyndig ved Nordjyllands Politi.

Han lægger især vægt på, at det er trafiksikkerheden, det går ud over, hvis de nye bilister på vejene ikke er uddannet godt nok.

En del af en løsning kunne ifølge ham være en form for kvalitetsordning, hvor køreskolernes dumpeprocenter og vurderinger ligger offentligt tilgængeligt. Lidt ligesom en smiley-ordning i butikker og restauranter.

- Hvis alle kan se køreskolernes vurdering, så kunne det måske betyde, at nogle af køreskolerne strammer op. Der er jo forskel på kørelærere, ligesom i ethvert andet erhverv, siger Elon Ernst.

Denne kvalitetsordning har været forsøgt brugt før i køreuddannelsen, men det gik galt, da køreskoler med samme navn risikerede at blive bedømt forkert.

- Men det er bestemt ønskeligt, at man får det til at fungere, siger han.

Dumpeprocenten i Nordjylland ligger lige over landsgennemsnittet, der er på 33,44 procent.