Nordjyderne elsker grænsehandel. Foto: Claus Fisker, Scanpix

Hver tredje nordjyde vil tage et smut til grænsen for at handle

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hver tredje nordjyske husstand planlægger en tur over grænsen.

Slik, øl og alt mulig andet. Det er billigt på den anden side af grænsen, og nordjyderne tager gerne den lange tur syd på for at fylde bagagerummet eller måske endda traileren med billige tyske lækkerier.

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at lidt mere end hver tredje husstand i Region Nordjylland forventer at tage en tur over grænsen i løbet af sommeren for at grænsehandle. Familierne fylder især indkøbskurvene og bagagerummene op med sodavand, alkohol og slik.

- For mange er det nok blevet lidt af en tradition – uden at tænke på, om det kan betale sig, og at det går ud over omsætningen for købmanden og supermarkedet i den by, man bor i, siger Marie Louise Thorstensen, chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Generelt har der været en nedgang i grænsehandlen over hele Danmark. Men i Nordjylland ser det noget anderledes ud, for her er grænsehandlen imidlertid steget med fra 28 procent til 35 procent mellem 2015 og 2016. Dermed er nordjyderne de eneste, der handler mere over grænsen.

Blandt de fem regioner er det ikke overraskende syddanskerne, som topper med 51 procent, mens 35 procent af midtjyderne, og altså også nordjyderne, forventer at ville sommergrænsehandle. For landet som helhed forventer 33 procent af de danske husstande at sommergrænsehandle.