Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Hypnose fik lam nordjyde til at gå igen

17-årige Oliver Birch Nielsen fra Vrå var lam i begge ben i fire måneder, men en hypnotisør fik ham til at gå igen.

I Aftenshowet på DR1 kunne man onsdag aften møde 17-årige Oliver Birch Nielsen fra Vrå. Han sad i kørestol i fire måneder, fordi han var lam i begge sine ben, men efter to timers behandling hos en hypnotisør kunne han rejse sig op og gå.

I marts sidste år tog Oliver Birch Nielsen hjem fra skole, fordi han havde hovedpine. Efter at have sovet på sofaen, rejste han sig, men han var svimmel og besvimede. En halv time senere vågnede han igen og var lam fra halsen og ned. Han blev indlagt og efter nogle timer fik han førligheden i overkroppen tilbage. Men han forblev lam i begge ben.

Lægerne undersøgte ham, men scanninger og undersøgelser viste ingenting, der kunne forklare hans pludselige lammelse.

Oliver Birch Nielsen sad derefter i kørestol i fire måneder, men en dag fik han et tip om en hypnotisør, der kunne få lamme til at gå. Han gav det en chance og opsøgte en hypnotisør. Efter to timers behandling kunne Oliver Birch Nielsen igen gå.

- Det var simpelthen så vildt at kunne mærke og bruge sine ben igen. Jeg skreg yeeah, og så græd jeg også lidt. Men kun lidt, fortæller han til Aftenshowet.

Lone Overby Fjorback fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital er ikke overrasket over Olivers historie. Forskning viser nemlig, at lammelser kan opstå uden nogen form for fysiske skader.

- Nervesystemet kan blive påvirket på en måde, så man helt mister evnen til gå. Man mener, at der er noget galt med kroppens stress-system. Men det kan kureres. Det er vigtigt at få en forklaring fra en læge, der kender til funktionel lidelse. Forskning viser, at kognitiv terapi og mindfulness kan behandle patienter med funktionelle lidelser, forklarer hun til Aftenshowet.