Om ti år vil den offentlige sektor mangle 59.000 par hænder. Foto: Henrik Freek

I 2025 vil der mangle 59.000 offentligt ansatte

Hvis regeringen får væksten i det offentlige forbrug ned på 0,3 procent, vil den offentlige sektor mangle 59.000 i alt ansatte i 2025. Aalborg Kommune kommer til at mangle knap 1.000. Det viser en ny beregning fra Hovedorganisationen FTF.

Den offentlige sektor vil blive sat mærkbart tilbage i forhold til både befolkningstilvæksten og udviklingen i samfundet, hvis regeringen får indført deres ønskede vækst i det offentlige forbrug på kun 0,3 procent om året. Hovedorganisationen FTF har beregnet, hvor meget, den offentlige sektor vil sakke bagud, hvis regeringens økonomiske politik fra regeringsgrundlaget bliver vedtaget. Målt i ansatte vil det ifølge FTF’s beregninger være 59.000 offentligt ansatte, der vil mangle i 2025.

- Enhver virksomhed skal naturligvis løbende se på effektivisering - også de offentlige. Men man kan ikke blive ved med at effektivisere ved at gøre mere på den samme måde. Den offentlige sektor har i lang tid været underlagt historisk lave vækstrater. Citronen kan dårligt presses mere på den konto, siger formand for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey.

Det er offentligt ansatte som for eksempel pædagoger, HK’ere, SOSU’er, lærere og sygeplejersker, der vil mangle, viser beregningen fra hovedorganisationen FTF.  

- De offentligt ansatte løber allerede stærkere end nogensinde. Omfanget af stress og psykisk overbelastning af medarbejderne eksploderer i de her år, fordi opgaver og ressourcer ikke hænger sammen, siger Bente Sorgenfrey.

Hovedorganisationen FTF’s beregninger peger på, at en vækst i det offentlige forbrug på 1,1 procent om året vil være nok til at kunne beholde de 59.000 offentlige ansatte og derved beholde den nuværende service i den offentlige sektor. Regeringen har med sin nuværende plan lagt op til en vækst på 0,3 procent i stedet for. Bente Sorgenfrey peger på, at regeringens udspil ikke engang vil dække befolkningstilvæksten.

- Hvis kvalitet i velfærden ikke skal sættes i stå i forhold til det øvrige samfund, skal det offentlige forbrug vokse med 1,1 procent om året. Det fastslog den forrige Løkke-regering også i deres helhedsplan. Men nu ønsker regeringen en vækst, der ikke engang kan følge med demografien, siger hun.

Ander steder i landet vil også mangle hænder i det offentlige. For eksempel vil der i Københavns Kommune mangle 2300 ansatte, i Århus Kommune 1400, og i Region Hovedstaden vil der mangle  2700 ansatte for at den offentlige service er fulgt med befolkningstal og samfundsudvikling i 2025.