07:29

Poul Pedersen har delvist fået ødelagt sit højre øje af en squashbold.

1 af 2

Idræt giver alvorlige øjenskader

250 motionister får hvert år beskadiget et øje, fordi de ramt af en bold. En af de værste sportsgrene er squash.

Fyrværkeri kan være aldeles farligt at få i øjnene, og derfor er der rigtig mange der bruger beskyttelsesbriller, når de skal ud og fyre af nytårsaften. Men faktisk er idræt i dag skyld i langt flere alvorlige øjenskader end fyrværkeri. Det ved Poul Pedersen fra Vestervig. For tre år siden blev han ramt af en squash bold, da hans modspiller smashede han direkte i højre øje.

- Jeg spillede ikke med beskyttelsesbriller dengang. Jeg tænkte slet ikke over det. Det går jo kun galt for naboen, sige Poul Pedersen.

Poul var heldig. Han mistede kun 10 procent af synet på øjet, men pupillen er smadret og det betyder at han ikke kan stille skarpt. Andre squashspillere, der er blevet ramt af en bold i øjet er blevet blinde, fortæller overlæge Jon Peiter Saunte fra Nordsjællands Hospital i Hillerød.

- En lille tung squashbold passer perfekt til at ødelægge et øje. Hvis den skydes afsted med høj hastighed, så afsætter den en enorm kraft når den rammer. Får man den på låret, så får man et stort blåt mærke, men hvis man får den i øjet, så kan man blive blind, siger Jon Peiter Saunte.

Sport er den hyppigste årsag til alvorlige øjenskader i Danmark. Badminton, golf og squash er ifølge overlæge Jon Peiter Saunte de farligste sportsgrene. De fleste voksne squashspillere bruger ikke beskyttelsesbriller. Sådan er det også stadig i Thy squash hvor Poul Pedersens klubkammerater ikke bruger briller.

- Jeg bruger ikke beskyttelsesbriller. Jeg har prøvet det en enkelt gang, men jeg synes de dugger og er i vejen, så jeg har valgt at lade være, siger Torben Jensen fra Vestervig.

Overlæge Jon Peiter Saunte mener at beskyttelsesbriller burde være obligatoriske. Det er de allerede for juniorspillere men ikke for seniorer.

- At man at en gruppe ikke skal beskyttes, det giver ikke mening. Det er ligeså farligt for en voksen som for en ung, at blive ramt af en squashbold. En skade kan lige så godt ske under træning som i kamp, så man burde bruge briller altid, siger Jon Peiter Saunte.

Poul Pedersen spiller stadig squash, men nu er det kun med briller.

- Jeg har lært af det, så jeg spiller kun med briller. Jeg vil ikke miste mit syn helt, siger Poul Pedersen.