LIGE NU:

Im kan komme hjem

Folketingets partier med undtagelse af Dansk Folkeparti har besluttet at lave en lov, der betyder at Im og Suthida kan komme hjem. Opdateret 21.11

Folketingets partier, med undtagelse af Dansk Folkeparti, er blevet enige om en særlov, der betyder, at syv-årige Im Nielsen og hendes mor, Suthida Nielsen, kan vende hjem til Danmark igen.

Loven betyder, at personer ikke kan udvises, hvis den herboende ægtefælle dør, som tilfældet er i sagen om Im Nielsen.

Den betyder ligeledes, at personer, der har opholdstilladelse i Danmark, og som havner i en situation som Im, vil blive sidestillet med de regler, der gælder for blandt andet voldsramte kvinder.

Særloven kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft på to år og træder i kraft med et åbent vindue på seks måneder, hvor personer i lignende situationer har mulighed for at søge om at få deres sag genoptaget.

- Det er en løsning, der både peger fremad og kigger bagud, siger justitsminister Morten Bødskov (S).

- Med hensyn til de to år handler det om, at vi skal sikre, at den pågældende, der har været her i landet, har udvist vilje til at integrere sig i det danske samfund. Derfor vurderer vi, at to år giver mening, tilføjer han.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er glad for, at Im nu kan komme hjem til Danmark, men kalder loven for en gummiparagraf.

- Det her er en forbedring i forhold til den lovgivning, der var i forvejen, men det er en gummiparagraf, siger hun.

Den 10. november blev Im og hendes mor sendt ud af landet. Im taler kun dansk og har tilbragt det meste at sit liv i Aabybro i Nordjylland med sin mor og hendes danske mand, der døde af kræft i 2012.

Men nu kan Im og hendes mor altså på lovlig vis vende hjem igen.

Dansk Folkeparti sagde som de eneste parti nej til særloven og kalder den "sjusket".

- Vi har spurgt regeringen, om de har undersøgt andre opholdsmuligheder for Im og hendes mor, inden det her forslag vedtages, og det har de ikke.

- Vi synes, at det er sjusket, at stemme ja til en lovændring, som man ikke kender konsekvenserne af, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Sagens forløb