Indespærret i syv måneder: Nu må du igen lukke hønsene ud i det fri

Den lave risiko for fugleinfluenza betyder, at høns igen må gå under åben himmel.

Efter syv måneder indespærret under tag eller fuglenet, kan mange høns nu komme ud i fri.

Risikoen for fugleinfluenza er nemlig så lav, at kravet om at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være lukket inde og under tag, bliver ophævet fra og med lørdag, melder Fødevarestyrelsen.

TV2 Nord var på besøg hos en flok høns, som endelig kunne komme ud og nyde solskinnet.
TV2 Nord var på besøg hos en flok høns, som endelig kunne komme ud og nyde solskinnet.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Det er fjerkræ fra økologiske besætninger, frilandsbesætninger og hobbyfjerkræ, som siden siden det sene efterår har været underlagt krav om, at være lukket inde på grund af den ekstremt smitsomme fugleinfluenza.

Myndighederne har frygtet, at dyrene skulle blive smittet med sygdommen H5N8, der kan være dødelig for fjerkræ, men ikke for mennesker. Sygdommen er blevet fundet i flere steder i Nordjylland, men der er ikke fundet smitte i fjerkræbesætninger siden 21. april, ligesom forekomsten af døde vilde fugle med fugleinfluenza ligeledes er faldet til et lavt niveau.

De lempede regler betyder også, at det fra lørdag er tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ. 

Må ikke fodre i det fri

Selvom høns og andet fjerkræ nu igen må komme ud, må fjerkræ fortsat ikke fodres i det fri, oplyser Fødevarestyrelsen. Det skyldes, at vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, og stadig kan bære smitten med sig. 

Derudover anbefaler Fødevarestyrelsen fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, forsøger at undgå at bringe smitte med ind til deres dyr, ved eksempelvis at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene.

Siden november har fugleinfluenzaen bredt sig til i alt 15 besætninger, og mere end 150.000 fjerkræ er blevet aflivet. Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje og henstiller til, at hvis man finder en død fugl i naturen og har mistanke om fugleinfluenza, kan det meldes til Fødevarestyrelsen blandt andet via appen Fugleinfluenza Tip. 


Seneste nyt

fra Nordjylland