Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Influenza kræver ekstra intensiv-pladser

Årets influenzaepidemi lægger pres på Aalborg Sygehus, som nu har oprettet fire ekstra intensive sengepladser til patienter, der er alvorligt syge af influenza.

I øjeblikket ligger 10 patienter til intensiv behandling på Aalborg Sygehus og regionens øvrige sygehuse. Tallet har været nogenlunde stabilt siden årsskiftet, hvor sæsoninfluenzaen udviklede sig til en epidemi.

- Men flere af dem, der er indlagt, er alvorligt syge og kræver blandt andet respiratorbehandling, siger ledende overlæge, professor Henrik Nielsen, Infektionsmedicinsk Afdeling.

Region Nordjylland er hårdest ramt af regionerne i Danmark. 19 procent af regionens intensivpladser er belagt med influenza-patienter, og den øgede efterspørgsel på intensivpladser har medført, at Aalborg Sygehus har været nødt til at aflyse enkelte operationer og i nogle tilfælde sende patienter til behandling uden for regionen. Derfor er der nu oprettet fire ekstra intensive senge.

- Vi har inddraget en af vore opvågningsstuer til formålet og regner med, at det kan dække behovet, indtil epidemien er overstået, siger centerchef Frank Brøgger, Anæstesi-, Børne- og Kirurgicentret.
Flere end 100 nordjyske patienter har været indlagt siden slutningen af december og fire er døde. Det drejer sig om tre mænd og en kvinde i den arbejdsduelige alder.

- Der er ikke noget alarmerende over tallene, og ikke anderledes end de andre vintersæsoner, vi har oplevet. Der vil altid forekomme indlæggelser på sygehuse, og har man kroniske sygdomme i forvejen, er man mere svækket, siger Henrik Nielsen.

Han vurderer, at epidemien har toppet og vil være overstået i løbet af den næste måneds tid.

FAKTA

• Virus er af samme type (H1N1) som sidste år blev kaldt pandemiinfluenza, men fra i år kalder lægerne den blot sæsoninfluenza.

• Når forekomsten er særligt hyppig, kalder man det en epidemi. Når epidemien bliver verdensomspændende - det vil sige, når viruset smitter fra person til person på flere kontinenter, kalder man det en pandemi.