Ingen bud på hurtigt internet

Kommunerne og regionens udbudsrunde endte i nul bud.

Nordjylland bliver sat tilbage i ambitionen om hurtigere internet. Sammen med Region Nordjylland har de 11 nordjyske kommuner haft hurtigere internet i udbud, men de har ikke modtaget et eneste bud på opgaven.

Poul Rask Nielsen er en af dem, der er rigtig træt af, det ikke lykkedes de nordjyske kommuner og Region Nordjylland at lave en aftale om hurtigere internetforbindelse. For i hjemmet i Bjergby er der ingen mulighed for internetopkobling, og den ustabile mobilforbindelse, han bruger, betyder, at det går ud over arbejdet.

- Det svarer lidt til, at der kun kom vand ud af hanen hver anden dag, og det er jo et problem på den måde, at hvis jeg skal have en korrespondance udenfor arbejdstiden med nogen af mine kollegaer, eller hvis nogen af mine chefer henvender sig, så er det ikke altid, jeg får mailen, siger Poul Rask Nielsen.

Det var blandt andet behovet for hjemmearbejdspladser og mulighed for medicinering og behandling over video, der fik kommunerne til at gå sammen om at sende hurtigere internetforbindelser i udbud.

- Grundproblemet er egentlig økonomien. Den økonomi, vi har til rådighed er for lidt til, at leverandøren kan få en forretning ud af det, siger centerchef for IT, Digitalisering og Velfærdsteknologi ved Frederikshavn Kommune, Mogens Kahr Nielsen.

Internethastigheden i Nordjylland har i forvejen svært ved at følge med resten af landet, og de samarbejdende kommuner håbede derfor, markedet ville byde ind på udbuddet. Et teleforlig fra 1999 siger nemlig, at det offentlige ikke selv må udlægge bredbånd - det skal markedet selv sørge for.

- Det handler om at sætte pres på Christiansborg, for de bliver nød til at lave en større indsats for at få udrullet det her internet og sørge for, der er bredbånd til alle i Danmark. Det er vitalt for Danmarks udvikling, siger Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

På landsplan er det besluttet, at de 207 postnumre med den ringeste dækning skal sikres en internetforbindelse på mindst 10 m/bt i løbet af det næste år. Men derudover ser der ikke ud til at være mere hjælp på vej til de nordjyske kommuner.

- Andre kommuner har lykkedes med det, så det kan være, det nordjyske kommuner skal se, hvordan landets øvrige kommuner har gjort det, siger Torsten Schack Venstre, der er Telekommunikationsordfører for Venstre.


Seneste nyt

fra Nordjylland