LIGE NU:

Ingen fredning af Egholm

Fredningsnævnet mener ikke, at en motorvej vil skade natur og miljø.

Afgørelsen huer ikke Danmarks Naturfredningsforening, der har rejst fredningssagen.

- Det er skuffende, og kendelsen virker forbløffende automatisk, siger formanden for Danmarks Nauturfredningsforenings nordjyske afdeling, Laurits Krog, Hals.

Fredningsnævnet har afsagt kendelse i fredningssagen om Egholm, og kendelsen afviser ansøgningen på samtlige punkter.

- Dermed rykker håbet om at redde Egholm fra ødelæggelsen selvfølgelig længere væk, men vi opgiver ikke. Vi har nu fire uger til at afgøre, om vi vil anke kendelsen, og det er jeg ret sikker på at vi vil. Det er vanskeligt at forstå, hvordan dommerne i fuldt alvor kan mene, at en motorvej tværs over den lille ø på ingen måde vil skade naturen og miljøet. De afviser simpelthen enhver tænkelig negativ effekt, siger Laurits Krog.

En af hans modstandere i kampen om naturværdierne på Egholm, stidskandidat til Regionsrådet for Venstre, Birgitte Josefsen, er til gengæld tilfreds med kendelsen. Også hun mener, at vejføringen kan ske uden at skade naturen for meget.

- Sådan en motorvej kan jo anlægges på mange måder. Selvfølgeligt skal der tages hensyn til naturværdierne, siger hun.

Laurits Krog er heller ikke tilfreds med Fredningsnævnets rolle i sagen.

- Jeg finder det betænkeligt, at kendelsen skal afsiges af tre dommere, hvoraf de to er lokale og udpeget af de politiske partier. De kan umuligt have være helt uvildige, så stærkt som kampagnen mod bevaringen af Egholm har været kørt af partierne. Og så undrer det mig, at kendelsen har været så længe undervejs - den er dateret 27. maj og ankommer til mig 26. juli. Oven i købet er den ene af de to lokale lægdommere, Erik Drejer, i mellemtiden afgået ved døden, tilføjer han.