Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Ingen luftprøver fra eternitgrund

Tilsynet af den forurenede eternitgrund i Aalborg har alene koncentreret sig om jorden. Ikke én gang har de offentlige myndigheder undersøgt, om der hvirvles asbestfibre rundt i luften, fortæller DR Nordjylland.

Både Aalborg Kommune og Arbejdstilsynet har ført tilsyn med aktiviteter på grunden i de seneste syv år, men begge har koncentreret sig om oprydning- og bygningsarbejde på grunden.

- Vi har ikke ført tilsyn med noget, vi ikke skal føre tilsyn med, forklarer kommunes miljøchef Michael Damm til DR Nordjylland

Heller ikke arbejdstilsynet har undersøgt luften.

- Det er ikke arbejdstilsynets ansvar at tage udvendige luftprøver, siger tilsynschef Jens Klug Albertsen.

Arbejdstilsynet har besøgt grunden 23 gange i de seneste syv år, men kun for at holde øje med miljøsikkerheden i forbindelse med gravearbejde og transport af asbestholdig jord. Samme opgave har Aalborg Kommune påtaget sig. De har heller ikke undersøgt om der er asbestfibre i luften.

- Hele vurderingen omkring luftmålinger hører under embedslægen eller arbejdstilsynet, fastslår Michael Damm.

Men hidtil har embedslægen lænet sig op af kommunens indberetninger, der altså bygger på tilsyn og en risikovurdering af bygningsarbejdet på grunden. Der er ikke tænkt på tilsyn af omgivelserne, hvor 400 borgere lever og bor døgnet rundt. Og det er stærkt kritisabelt, siger en ekspert i asbest.

- Inge ved hvor meget asbest der gemmer sig på grunden, og derfor bør man efter min mening holder et ekstra tilsyn med stedet, siger overlæge Øjvind Omland fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg til DR Nordjylland.

Embedslæge Niels Holm-Nielsen har bedt kommunen om resultater af samtlige prøver, der er taget på grunden. Og ifølge miljøchef Michael Damm vil der nu blive lavet en ny risikovurdering af området.