Ingen smittede på Læsø i 36 dage: Regeringen overvejer regional genåbning
Læsø kan være ét af de første steder i Danmark, der får lov til at genåbne. I dag har regeringen efter pres fra oppositionen meldt ud, at de vil se på regionale og lokale genåbninger. Og på Læsø kan de nu tælle 36 dage uden nogen coronamittede på øen.
Selvom de daglige smittetal fortsat skal tælles trecifret, er det ikke alle steder i Danmark, at smittekæderne forgrener sig; og på Læsø er på 36. døgn helt coronafrit. Det får ø-kommunen til at håbe på, at det er der, regeringen vil ophæve gældende restriktioner først - og snart.
I de to danske ø-kommuner Læsø og Samsø har man i flere uger ikke registreret en eneste positiv coronatest, og det får nu det lokale erhvervsliv til at råbe 'genåbning'.
Én af Læsøs blot 1776 indbyggere er Ole Andersen. Han ejer tøjbutikken 'Læsøshoppen' og mener godt, at læsøboerne kan håndtere en lille genåbning.
- Jeg synes godt, at man kan nuancere det lidt. For det koster virkelig mange penge. Så jeg synes godt, at man kan lave en regional opdeling, siger tøjbutiksindehaveren til TV 2.
Han har selv oplevet en nedgang i sin omsætning og håber som det mindste, at regeringen ikke forlænger restriktionerne på den anden side af 28. februar, hvor de lige nu står til at udløbe.
Ole Andersen får opbakning af øens eneste slagterforretning.
- Jeg synes ikke, at det er retfærdigt, at vi skal være underlagt samme restriktioner, når vi har styr på det herovre, siger slagtermester Anders Klitgaard Svendsen, der sammen med sin barndomsven Palle Strøm driver Læsø Slagteren, til TV 2.
En enig, men mere afmålt reaktion møder man hos øens politiske overhoved.
- Jeg tror, at hvis man skal vælge et sted, hvor det er forsvarligt, så er Læsø en af kandidaterne, siger borgmester Karsten Nielsen (DF) til TV 2.
Også virolog Allan Randrup Thomsen mener, at lokale genåbninger kan komme på tale.
- Man kan altså godt gøre det forsigtigt, hvis man gør det der, hvor der er lavest smittetryk. Og hvis man har fokus på de ting, som er fast forankret. For eksempel skoler, biblioteker. Hvorimod det må ikke være ting, som tiltrækker tilskuer og kunder langvejs fra, siger virolog Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.
Øens forhåbning om en snarlig genåbning er dog ikke helt urealistisk.
Torsdag aften mødes regeringens coronarådgivere netop for at regne på, hvad regionale genåbninger vil betyde for smittetallene.
Helt konkret er de sat til at regne på genåbningen af tre områder, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2.
Detailhandlen
De ældre klasser end 0.-4., som allerede er tilbage i skole
Udendørs idræt
Sundhedsministeren selv siger, at vi står i en situation, hvor det vil give mening at åbne nogle dele af landet før andre.
- Det vil ikke være til at bære, hvis vi skal vente på, at den sidste mørkerøde kommune får tallet ned, før vi kan åbne landet op. Der bliver vi nødt til at se mere regionalt på det, men det er ikke helt nemt. Det er noget, vi skal gå varsomt til.
Frederikshavn: Bekymret for at sætte indsats over styr
I Frederikshavn er borgmester Birgit S. Hansen ikke klar til at bryde ud i jubel over udsigten til en måske snarlig lempelse af de gældende restriktioner.
- Jeg indrømmer gerne, at jeg er bange for, om vi kommer til at sætte en kæmpe indsats til. Men det er klart, at hvis myndighederne siger, at det kan lade sige gøre, så skal vi da gøre det. Selvfølgelig, siger Birgit S. Hansen til Kanal Frederikshavn.
Flere nordjyske kommuner ligger nu under myndighedernes såkaldte bekymringsgrænse på 20 smittede per. 100.000. Og det er altså de lave smittetal blandt andet i en region som Nordjylland, der nu får regeringen til at åbne op for lokale genåbninger.
Birgit S. Hansen mener ikke, at det vigtigste er at åbne op. Hun mener, det er at bruge de redskaber, der er, så man kan få epidemien under kontrol.
- Det, der er vigtigst lige nu, det er, at vi får bragt smittetallene ned, at vi får lavet massiv testning, at vi sammen laver massiv smitteopsporing og får gennemført det intensive vaccineprogram. Det må være det, der tjener os allesammen allerbedst, siger Frederikshavns borgmester til Kanal Frederikshavn og fortsætter:
- Så jeg er nysgerrig og skeptisk overfor, hvordan det kan lade sig gøre, men lytter da spændt, fortæller hun og tilføjer, at hun godt kan forstå dem, der vil have regionale genåbninger.
I nabokommunen Hjørring er borgmester Arne Boelt også beskedent fortrøstningsfuld i forhold til genåbninger af for eksempel liberale erhverv- selv om han indrømmer, at "vi trænger alle til at blive klippet".
- Vi ligger jo rent faktisk ret fornuftigt i Nordjylland med hensyn til smittetal. Og hvis man kunne starte med at få de store elever i skole og se, at hvis det går godt, kan man jo se på de andre erhverv, siger Arne Boelt og tilføjer, at man kunne overveje at åbne for for eksempel frisøren under forudsætning af, at såvel frisør som kunde dagligt bliver testet.
Sundhedsordførerne for de politiske partier er indkaldt til orientering fredag. Her vil de ifølge Magnus Heunicke blive orienteret om drøftelserne fra aftenens møde i referencegruppen.
Man skal dog ikke sætte næsen op efter, at der allerede fredag vil ligge en konklusion klar. Det skyldes blandt andet, at der er brug for en længere tidsperiode fra, at 0.-4. klasse startede tilbage i skole.