Ingen stress i nordjyske livreddertårne
Foto: Lars Christoffersen
Der har været masser af plads på de nordjyske strande i uge 26, og TrygFondens livreddere har ikke fået stress af deres arbejde.
TrygFondens kystlivreddere har siden 20. juni hver dag holdt øje med de badende på seks nordjyske strande. Man kan dog ikke forvente, at de er blevet stressede af det danske sommervejr og turisternes valfarten til strandene, for hverken vejr, vand eller vind har som bekendt indbudt til lange dage med sand mellem tæerne.
Dermed ikke sagt at livredderne, der hver dag hejser badeflaget på de seks strande, ikke laver noget, for aktionstal for uge 26, viser noget andet.
I alt har livredderne haft 822 indsatser, men kun tre af disse har været førstehjælpsaktioner. Livredderne har ikke haft livreddende aktioner overhovedet, men istedet 35 forebyggende aktioner og hele 784 oplysende indsatser.
Når livredderne ikke bebyrdes med masser af badened og solende strandgæster bruges noget af deres tid i stedet på danskere og turister, der trives i det blæsende vejr: Surfere.
- Surfere og kitesurfere elsker blæsevejr og store bølger. Heldigvis er de fleste gode til ikke at tage på vandet alene, men det gælder ikke alle. Vi har oplevet dage, hvor vi har måtte hente flere end ti kitesurfere ind, fordi de ikke selv har kunnet klare det, fortæller René Højer, programchef i TrygFonden, og fortsætter:
- Stranden er også et sted, der altid tiltrækker mange turister, som trods gråvejr lige skal dyppe tæerne eller gå tur på stranden. Og så kan vi mærke, at åbent vand-svømning er blevet mere populært, og her er det jo ligegyldigt, om det regner.
Og netop den stigende interesse for åbent vand-svømning får livredderne til at komme med en opfordring.
- Vi vil stærkt anbefale, at man så vidt muligt svømmer i et område med livreddere og i hvert fald aldrig svømmer alene. Det er også godt at gøre sig selv synlig med en badehætte i en stærk farve og gerne en såkaldt havtaske, der er en oppustelig pude, som man kan bruge til opbevaring, men også holde fast i, hvis man fx pludselig får krampe eller kræfterne slipper op, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat, TrygFonden Kystlivredning.
Skulle vejret blive så kedeligt, at ingen søger til landets strande og havnebade, holder livredderne alligevel ikke fri. Så står programmet på træning og vedligeholdelse af udstyr.
- Vi vil naturligvis helst have dejligt sommervejr, så både danskere og turister kan nyde vores mange gode badesteder rundt omkring i Danmark. Det er jo derfor, vores livreddere overhovedet er der. Men på vores breddegrader må vi også finde os i gråvejrsdage, og disse dage er ideelle for livredderne til at få trænet redningsøvelser både til vands og til lands. De gennemgår og funktionstester også deres udstyr, så alt er klar, når solen igen får overtaget og lokker badegæsterne til vandet, siger Anders Myrhøj.