Ingeniør fik fyreseddel da han søgte om fædreorlov
Foto: Mette Kristensen
En nordjysk ingeniør blev fyret på stedet, da han søgte fædreorlov. Nu skal arbejdsgiveren betale erstatning.
Mænd har også ret til at holde forældreorlov, og hvis man bliver fyret af den grund, er det et brud på ligebehandlingsloven.
Det siger Vestre Landsret, der har dømt en nordjysk arkitekt til at betale 322.000 kroner i erstatning til en ingeniør, der arbejdede på hans kontor.
Medarbejderen sagde i januar 2010 til sin chef, at han gerne ville holde 14 dages orlov i forbindelse med, at hans kæreste skulle nedkomme.
Chefen råbte, at han da ikke kunne tillade sig at holde fri, når der var opgaver, der skulle løses, og han skrev på stedet en fyreseddel - ovenikøbet med øjeblikkelig virkning.
I opsigelsen skrev chefen ganske vist, at afskedigelsen var begrundet med, at kontoret havde mistet en stor opgave, men den troede hverken ingeniørens fagforening, byretten eller Vestre Landsret på.
Gennem sin fagforening rejste medarbejderen krav om løn i opsigelsesperioden og godtgørelse for brud på ligebehandlingsloven.
Da sagen blev rejst, tilbød arkitekten ham genansættelse, hvis han opgav sagsanlægget, men det afviste medarbejderen.
Der var to vigtige spørgsmål, som retten skulle tage stilling til. Det ene var, om der var tale om en tidsbegrænset ansættelse, der ophørte uden varsel.
Hertil siger retterne, at det kræver en meget klar afgrænsning af, hvilke opgaver, den pågældende skal løse. I det aktuelle tilfælde var der nævnt specifikke byggeopgaver, men med den tilføjelse, at ansættelsen kunne forlænges, hvis der kom flere opgaver.
Det andet spørgsmål var, om fædreorloven var baggrunden for fyringen. Her siger begge retter, at fyringen kom umiddelbart efter diskussionen om fædreorloven, og at der ikke er tvivl om sammenhængen.
Efter nederlaget skal Dansk Erhverv betale 100.000 kroner i sagsomkostninger til Ingeniørforeningen, der førte medlemmets sag.