Insourcing er det nye sort

Foto: Lone Vad Dam

Det ser alligevel ikke så skidt ud for produktionen i Danmark. En endnu ikke offentliggjort rapport dokumenterer, at danske virksomheder i stor stil fortryder at have flyttet arbejdspladser til udlandet og vender hjem igen.

Det er en gruppe forskere ved Syddansk Universitet, som har lavet undersøgelsen. De har spurgt 200 danske virksomheder, og 87 af dem har allerede hentet opgaver hjem til Danmark, mens en femtedel af dem kraftigt overvejer at gøre det.

- Vi har i mange år hørt historier om, at danske arbejdspladser forsvinder til udlandet, men nu viser det sig med vores undersøgelse, at det også går den anden vej, siger Jan Stentoft Arlbjørn, der er professor ved Syddansk Universitet.

Et godt eksempel på, at virksomhederne igen tager arbejdspladser hjem til Danmark er lysvirksomheden Martin Professional i Frederikshavn. 90 kinesiske arbejdspladser er nedlagt, og det har givet 25 nye stillinger på fabrikken i Frederikshavn.

- Vi kan klare det samme arbejde med færre ansatte i Danmark, så selvom lønomkostningerne er højere, så regner vi med at spare 25 millioner kroner om året ved at lukke fabrikken i Kina, siger fabrikschef Peter Høy.

Hos Væskthuset i Region Nordjylland er man ovverrasket over de nye tal for tilbageflytning af arbejdspladser til Danmark.

- Vi hører godt, at virksomheder lukker i udlandet og opruster i Danmark, men vi var ikke klar over, at det var så mange. Nu gælder det om at beholde de nye arbejdspladser i landet, og det skal vi gøre ved mere automatisering og effektivitet, siger internationaliseringsrådgiver, Lars Juhl Hansen, som er udlånt til Region Nordjylland af Udenrigsministeriet.

Forsiden lige nu