Isfirma fra Aalborg dømt for at kopiere Kæmpe Læske

00:37

Iskrig: Firmaet fra Aalborg - A-Frost - skal betale en bøde for at lave en billigere udgave af Kæmpe Læske. Foto: Rune Borre-Jensen

1 af 2

Det aalborgensiske isfirma A-Frost er idømt en bøde på 100.000 kr. for at lave discountudgave af Kæmpe Læske og kalde den Hvid Læske.

Man må ikke lave hvide sodavandsis og sælge dem under et navn, hvor ordet "Læske" indgår. Det har Sø- og Handelsretten afgjort i en sag, hvor producenten af den landskendte is "Kæmpe Læske" havde sagsøgt en isfirmaet A-Frost for at krænke firmaets rettigheder.

Firmaet A-Frost står bag de billigere kopi-is, der er blevet solgt i blandt andet Coop-butikker under navnet Hvid Læske. Men det sætter retten nu en stopper for. Samtidig skal A-Frost betale en erstatning på 100.000 kroner til Kæmpe Læske-virksomheden Mejerigaarden, der er fra Thy. Pengene skal betales inden 14 dage.

Sø- og Handelsretten begrunder sin afgørelse med, at kopi-isen "nærmest anses for identisk" med Kæmpe Læske, der de seneste årtier har været blandt de mest solgte is herhjemme. Når den så samtidig indeholder ordet "Læske" i sit navn, så er der ifølge retten stor sandsynlighed for, at forbrugerne kan forveksle Kæmpe Læske med A-Frosts billigere is.

Mejerigaarden har haft varemærkeregistreret Kæmpe Læske siden 1993, og det er Thy-virksomhedens bedst sælgende is.

Forsiden lige nu