Jetsmark taber sag om kridtstreger
Foto: TV2/Nord
Jetsmark IF og landets øvrige fodboldklubber skal i fremtiden selv kridte baner op, har Højesteret fastslået.
Principiel dom i Højesteret fastslår, at det er landets idrætsklubber og ikke kommunerne, der er ansvarlige for at kridte fodboldbaner op.
Er det kommunen eller idrætsforeningen, der har ansvaret for at kridte fodboldbanerne op?
- Det er idrætsforeningerne.
Sådan lød dommen fra Højesteret onsdag i en principiel sag, hvor afgørelsen kan få stor betydning for landets idrætsklubber.
Kridtsagen har rullet siden 2008, hvor Jammerbugt Kommune afviste at betale for Jetsmark Idrætsforenings opkridtning af de lokale fodboldbaner.
Kommunen fik i 2010 medhold i landsretten. Det fik imidlertid Jetsmark Idrætsforening til at prøve sagen i Højesteret med økonomisk opbakning fra Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) samt Danmarks Idræts-Forbund (DIF).
Men det hjalp altså ikke meget for idrætsforeningen at føre sagen hele vejen, Højesteret gav kommunerne medhold og stadfæstede landsrettens afgørelse.
Højesteret slår fast, at kommunen ikke er forpligtet til at kridte fodboldbanerne op. Jetsmark Idrætsforening skal i alt betale 110.000 kroner i sagsomkostninger - 50.000 kroner til Højesteret og 60.000 kroner til Jammerbugt Kommune.
De fem dommere i højesteret var enige. I dommen hedder det:
- Der er ikke pligt for kommunen til at udføre særlige tjenesteydelser for foreninger mv., der får et udendørs anlæg stillet til rådighed.
I første omgang betyder dommen, at Jammerbugt Kommune slipper for at kridte banerne op, det må fodboldklubberne og deres frivillige selv klare. Kommunen skal stadig stille de nødvendige materialer og maskiner til rådighed.
- Vi er trætte af det og skuffede, men også lettede over, at det nu er overstået, siger formand i Jetsmark Idrætsforening, Finn Larsen.
Han går ud fra, at DBU betaler sagsomkostningerne, som ifølge formanden svarer til det beløb, det ville koste at kridte baner op i tre til fire år.
Klubben har været nødt til at sætte kontingentet op for at betale de 40.000 om året, det koster at kridte op.
/ritzau/