LIGE NU:

Jobpatrulje: Hver tredje ung arbejder ulovligt

Servering af alkohol, tunge løft og for sene arbejdstider er nogle af de forhold Jobpatruljen er stødt på i år.

Ifølge Jobpatruljen er der stadig langt til ordnede forhold for unge på arbejde i det nordjyske sommerland.

- Når man ansætter unge under 18 år i sin virksomhed, bør man som arbejdsgiver have styr på reglerne. Men det er der desværre stadig nordjyske arbejdsgivere, der ikke har – eller også glemmer de det bare, fortæller koordinator for Jobpatruljen i Nordjylland Lene Hürdum Qvist i en pressemeddelelse. 

Her opgør Jobpatruljen resultatet af to ugers indsats i Nordjylland. Og det er nedslående resultater: hver tredje ung, eller 163 unge ud af 454 arbejder under forhold, der er blevet sendt videre til et fagforbund.

- Det er især sager om tunge løft. Når man ansætter en ung under 18 år siger reglerne klart og tydeligt, at den unge skal instrueres i løfteteknik. Det er der mange, der ikke er – og ydermere ved de unge ikke, at de kun må løfte op til 12 kilo. Det svarer til en ølkasse med tomme flasker. Man ofte møder vi unge i voksealderen, der løfter langt mere, uden at deres arbejdsgiver griber ind, slår Lene Hürdum Qvist fast.

I 69 af de sager, der er sendt videre, får de unge enten ikke de pauser, de har krav på, eller de har for lang arbejdsdag. Der er også tilfælde, hvor de helt unge arbejder alene om aftenen. Endelig er der syv sager, hvor unge under 15 arbejder i rum, hvor der serveres spiritus. To af sagerne er givet videre til politet, da de unge selv serverede.