LIGE NU:

Jobpatruljen tjekker nordjyske feriejob

Fra 9.-20. juli besøger Jobpatruljen nordjyske arbejdspladser med unge feriejobbere.

For 33. år i træk drager unge fra fagbevægelsens Jobpatruljen nu ud i det nordjyske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i sommerferiejob.

Fra 9.-20. juli er det planen at aflægge visit hos op mod 2.000 virksomheder - særligt i turistbyerne langs de nordjyske kyster - for at tale med omkring 600 unge feriejobbere.

- Vi ved fra tidligere år, at mange unge sommerferie-jobbere ikke får den løn, de skal have efter overenskomsten. Desuden bliver lovgivningen overtrådt mange steder, når unge for eksempel udsættes for tunge løft, arbejde med farlige maskiner og ulovlige arbejdstider, siger Rasmus Jakobsen, ungdomskonsulent i HK Nordjylland og koordinator for Jobpatruljen.

Han understreger, at det sjældent er ond vilje hos virksomhederne, der er årsagen, når reglerne bliver overtrådt.

- I langt de fleste tilfælde skyldes det manglende kendskab til reglerne, både hos arbejdsgivere og de unge selv. Derfor kommer vi ikke ud for at banke arbejdsgiverne i hovedet med overenskomster og lovgivning, men for at oplyse og informere. De fleste steder plejer vi da også at blive taget pænt imod, siger Rasmus Jakobsen.

Det betyder dog ikke, at Jobpatruljen blot lader overtrædelser passere. Brud på overenskomsterne indberettes til de pågældende fagforeninger, mens lovbrud meldes til myndighederne, for eksempel Arbejdstilsynet. I særligt grove tilfælde endog til politiet.

Fagforeningerne HK og 3F står i år bag Jobpatruljen, og ikke som tidligere LO, der har omstruktureret sit arbejde.

- Hos HK og 3F synes vi, at indsatsen med at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold for unge er så vigtig, at vi har valgt at føre Jobpatruljen videre, siger Rasmus Jakobsen.