Jodtabletter bliver revet ned fra hylderne

Frygten for radioaktiv stråling i Ukraine har fået danskerne til at købe jodtabletter i massevis. Også her i Nordjylland bliver kosttilskuddet revet ned fra hylderne.

I løbet af den seneste uge har både Matas, apoteker og andre detailbutikker, der sælger jodtabletter, haft mere travlt med at sælge kosttilskuddet end sædvanlig.

Hos virksomheden Med24, der har lager i Løkken, blev jodtabletterne udsolgt på bare få timer.

Efter Rusland invaderede Ukraine har over 10.000 personer i landet søgt efter jod-tabletter hver dag. Normalt ligger det tal på 100.

- Først var det håndsprit, så var det mundbind, og så lige pludseligt nu kan vi se det i forhold til jodtabletter. Der skete bare et kæmpe boom, siger direktør i Med24, Kristian Brinckmann.

Media Drop 090322 741 kasc
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Også hos Matas i Aabybro er der onsdag udsolgt, og flere har spurgt efter produktet end normalt.

- Det er generelt ikke et produkt, vi sælger ret meget af, men der er selvfølgelig kommet lidt mere efterspørgsel nu, siger Malene Gyde, der er butikschef i Matas i Aabybro.

Media Drop 090322 738 kasc
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Kosttilskud virker ikke mod stråling

Den store interesse skyldes formentlig, at flere frygter at blive udsat for radioaktiv stråling. For eksempel hvis et atomkraftværk i Ukraine skulle blive angrebet, eller hvis der skulle opstå atomkrig.

Ifølge en farmakonom vil tabletterne, som fås i håndkøb her i Danmark, dog slet ikke have nogen effekt.

- Hvis man får taget dem i helt skøre store mængder, så kan det godt være. Vi snakker 500-600 tabletter på en gang, og der er jo ikke noget kosttilskud, der er egnet til at blive taget på den måde. Der skal man have det ordineret fra lægen, og så skal det specialfremstilles, hvis det skal være i de mængder, hvor det hjælper mod radioaktivt udslip, siger Anita Sten Nielsen, der er farmakonom i Med24.

Media Drop 090322 739 kasc
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Samme besked kommer fra Sundhedsstyrelsen. De vurderer, at jodtabletter kun er relevante, når man er tæt på et ulykkessted, eller når en radioaktiv sky er på vej. Men den situation er Danmark ikke i.

Hvis du bliver udsat for radioaktivitet, vil kun højdosis jodtabletter med 50 milligram jod have en virkning.

Hvad er jodtabletter?

Jod er et grundstof, som indgår i et hormon i skjoldbruskkirtlen.

I tilfælde af en nuklear ulykke kan radioaktivt jod spredes med luften og optages i kroppen, hvilket kan have skadelige bivirkninger såsom kræft.

Højdosis jodtabletter kan blokere for optagelsen af ​​det radioaktive jod i skjoldbruskkirtlen og på den måde begrænse de skader, som radioaktivt jod kan forårsage.

Kilde: Vitusapotek


Seneste nyt

fra Nordjylland