LIGE NU:

Jollehavn går til i sand

Jollehavnen i Hirtshals råber på hjælp. Havnen er nemlig så tilsandet at både havn og joller bliver ødelagt.

Daglig rutine. Havnefoged i Hirtshals Jollehavn, Mogens Larsen, er i sving med at skovle sand væk fra bådebroen. Det gør han nærmest hver eneste dag, for i årevis har sandet føget ind over kajen og ned i jollehavnen. Nu er situationen så grel at den inderste bådebro står direkte på bunden og er ved at gå i stykker.

- Det værste er, at det sandet når ud i bådene. Det er så fint, at det kommer ind alle steder, og det ødelægger motor og malingen bliver slidt, siger havnefogeden.

Jollehavnen har en skriftlig aftale med storebroren - Hirtshals Havn - om at den skal oprense jollehavnen. Men Hirtshals Havn vil først udføre arbejdet, når man samtidig selv skal bruge de samme maskiner. Og det har man ikke haft brug for i flere år.

- Hvis vi skal rense op i jollehavnen, så skal vi ud og leje maskinerne, og det ligger ikke i kortene lige nu, siger formanden for Hirtshals Havn, Knud Størup.

En melding havnefogeden raser over.

- Nu har det ikke været belejligt for Hirtshals Havn at hjælpe os i fire år. Nu må de snart gøre noget, siger havnefogeden i den lille jollehavn.

Hvis ikke jollehavnen renses op kommer bådene også til at stå direkte på bunden. Så selvom Hirtshals Havn indtil nu har vendt det døve øre til, så er Knud Størup nu tilsyneladende klar til at fremskynde en oprensning.

- Der kan gå uger, men jeg håber ikke der går måneder. Jeg vil tage beskeden med til havnens administration og bede dem om at prioritere det højt, siger Knud Størup.

I et forsøg på at dæmme op for sandfygningen har Hirtshals Havn netop sat et såkaldt snehegn op. Om det har nogen effekt vides ikke endnu.