Jordskælv på vej til Aalborg

Førstehjælp, overblik og samarbejde - det er de elementer, der skal være til stede, hvis en redningsaktion skal lykkes. Nu får skolebørn i Aalborg og omegn mulighed for selv at agere "Redningshold for en dag", når et jordskælv bryder ud.

Det er TrygFonden og Experimentarium, der er gået sammen om initiativet for at lære skolebørn at yde førstehjælp.

- "Redningshold for en dag" byder skolebørnene på en realistisk og stærk oplevelse, der sætter gang i alle sanser. Vi har valgt jordskælvet som ramme for redningsaktionen, fordi der skal noget nyt, anderledes og gerne lidt "drama" til, når vi skal formidle viden effektivt til børn, siger Asger Høeg, direktør på Experimentarium.

I Danmark er vi dårligere til at yde førstehjælp sammenlignet med andre vestlige lande. Herhjemme er det kun i 27 % af de tilfælde, hvor en person får hjertestop uden for hospital, at lægfolk forsøger genoplivning, inden ambulancen ankommer. I Norge er det 50 %.

- Hvis denne statistik skal udvikle sig i positiv retning, er det vigtigt, at vi så tidligt som muligt får lært folk, at det nytter at hjælpe. Derfor er folkeskolen et godt sted at begynde. Førstehjælp skal helt ind under huden på skolebørnene, så det bliver naturligt for dem at træde til og måske redde liv, den dag de står i sådan en situation, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

"Redningshold for en dag" er et katastrofe-rollespil, hvor skolebørn kommer tæt på de oplevelser, som professionelle redningsfolk er udsat for under en naturkatastrofe. Jordskælvsrystelser, vægge der braser sammen og svært fremkommelige områder er arbejdsrammerne. "Redningsholdet" får mulighed for at vise, at de ved hjælp af førstehjælp, overblik og samarbejde formår at hjælpe andre i nød.